Nepal: Ochroń obrońców praw człowieka przed “zniknięciem” – AKCJA ZAKOŃCZONA – Amnesty International

Nepal: Ochroń obrońców praw człowieka przed “zniknięciem” – AKCJA ZAKOŃCZONA

Obrońcy praw człowieka w Nepalu znaleźli się w centrum kryzysu praw człowieka w tym kraju <-xml:namespace prefix = o />

Zdali sobie sprawę, że w wyniku ich starań o zbadanie powszechnych przypadków łamania praw człowieka, których dopuszczają się siły bezpieczeństwa i maoistowska opozycja, życie ich samych i ich rodzin może być zagrożone. Wielu obrońców praw człowieka zostało samowolnie aresztowanych; niektórzy byli torturowani, inni “zniknęli”.

Pracowali nad zbadaniem całej serii nadużyć. Po zeszłorocznym fiasku rozmów pokojowych między nepalskim rządem i Komunistyczną Partią Nepalu (Maoistowską), krajowe siły bezpieczeństwa rozpoczęły kampanię przeciw rebeliantom, która zaowocowała „zniknięciami”, pozasądowymi egzekucjami i torturami, między innymi gwałtami, dokonanymi bez ostrzeżenia o karze. KPN (Maoistowska) była odpowiedzialna za wiele morderstw, zamachów bombowych i masowych uprowadzeń.

Oto zaledwie kilku spośród obrońców praw człowieka, którzy stali się celem tych działań:

·         Jeetaman Basnet, 28-letni prawnik i dziennikarz śledczy gazety  Sagmarmatha Times, ostatnio widziany 2 lutego 2004, podczas rozmowy z trzema osobami w mundurach wojskowych. Jego dochodzenie dziennikarskie mogło niesłusznie łączyć go z działalnością rebeliantów.

·         Funkcjonariusze sił bezpieczeństwa zjawili się w domu działacza na rzecz praw człowieka Sujindry Maharjana 12 listopada 2003, grożąc jego rodzinie aresztowaniem, jeśli się nie podda. Trzy dni później, pięciu funkcjonariuszy aresztowało go i wywiozło. Nie powiodły się żadne próby odnalezienia go.

·         Rajendra Dhakal, lat 30, nie był widziany od 8 stycznia 1999, gdy aresztowała go policja. Prawnik i przewodniczący lokalnej sekcji krajowej organizacji obrony praw człowieka, został aresztowany w mieście Jamdi, w okręgu Tanahun w Nepalu. Zwierzchnictwo policji wciąż zaprzecza, jakoby był przetrzymywany

Podejmij działanie!

Napisz do władz Nepalu, wzywając je, by zapewniły bezpieczeństwo tym, którzy wołają o sprawiedliwość. Podstawą Twojego listu może być poniższy fragment.

-Sher

Sher Bahadur Deuba

Prime Minister

Prime Minister’s Office