Nie jestem twoim murzynem – Amnesty International

Nie jestem twoim murzynem

Amnesty International patronuje filmowi Raoula Pecka "Nie jestem twoim murzynem", opowiadającym o życiu Jamesa Baldwina i jego walce z segregacją rasową i o prawa Afroamerykanów w USA.

Film wykoprzystuje niepublikowane dotąd fragmenty niedokończonej książki „Remember This House” Jamesa Baldwina, słynnego afroamerykańskiego powieściopisarza i eseisty, oraz bogaty zasób archiwalnych filmów i zdjęć. Książka i film przedstawiają historie następujących po sobie zabójstw trzech przyjaciół Baldwina: Medgara Eversa, Malcolma X i Martina Luthera Kinga. Baldwin nie dokończył książki przed swoją śmiercią w 1987 roku. Pozostawił zaledwie trzydzieści stron, a spadkobiercy pisarza powierzyli rękopis reżyserowi Raoulowi Peckowi.

Powstał dzięki temu esej czytany w hipnotyzujący sposób przez Samuela L. Jacksona. Przedstawiając wydarzenia historyczne i dorobek intelektualny Baldwina, film pozwala odkryć uniwersalne prawdy nt. rasizmu, segregacji rasowej, podziałów społecznych, seksualnych i klasowych oraz boleśnie odkryć, że są one cały czas adekwatne do otaczającej nas współczesności.

Film był nominowany do Oscara w kategorii Najlepszy Pełnometrażowy Film Dokumentalny oraz otrzymał wyróżnienie Jury Ekumenicznego i Nagrodę Publiczności w sekcji Panorama na Festiwalu Filmowym Berlinale 2017.

Odważ się wesprzeć osoby LGBTI w Polsce

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat