“Nie odbierzecie nam wspomnień” najlepszym filmem o prawach człowieka na festiwalu Millennium Docs Against Gravity!

Nagrodę za najlepszy film dokumentalny o prawach człowieka na 19. festiwalu Millennium Docs Against Gravity otrzymał “Nie odbierzecie nam wspomnień” w reż. Ramiego Faraha i Signe Byrge Sørensen.

Jury konkursowe w składzie Jakub Majmurek – publicysta, krytyk filmowy, Jacek Petrycki – operator filmowy, reżyser i scenarzysta, oraz Anna Błaszczak-Banasiak, dyrektorka Amnesty International Polska, nagrodziło “Nie odbierzecie nam wspomnień” za wielowarstwową, unikalną w formie i poruszającą opowieść o pamięci.

W uzasadnieniu czytamy:

“Film odchodzi od czysto obserwacyjnego dokumentu i poprzez ciekawą formę umiejętnie pokazuje proces pamiętania, zapominania – i pragnienia niepamiętania. Kontrastuje ze sobą pamięć indywidualną i pamięć archiwów, składa obrazy zachowane na taśmach i reakcje bohaterów. To historia straconego pokolenia młodych Syryjczyków, którzy pełni nadziei na aksamitną rewolucję, w końcu w desperacji chwytają za broń oraz pytanie o przyczyny braku interwencji i pomocy, o międzynarodowy system ochrony praw człowieka i jego efektywność. To unikalny, wielowarstwowy, wzruszający obraz doświadczenia ludzkiego i uniwersalna opowieść o nas”.

Twórcy filmu otrzymują statuetkę oraz nagrodę w wysokości 3000 euro jako podziękowanie za pracę filmową, która pokazuje, czym są prawa człowieka.

Filmy w konkursie Amnesty International to obrazy, które pokazują mechanizmy psychologiczne, społeczne i polityczne, jakie wpływają na nasze życie, odbijają się na naszej wolności i prawach. To filmy o doświadczeniach opresji, skutkach wojny i przemocy, o manipulacji czy nadużywaniu władzy, ale też o sile charakteru, ludzkiej solidarności, aktywizmie i nadziei. W tegorocznym konkursie wzięło udział 11 tytułów.

Zobacz, jakie filmy biorą udział w tegorocznym konkursie>>>

Jeszcze do 22 maja można obejrzeć filmy festiwalowe w kilku dużych miastach Polski, a od 24 maja do 5 czerwca online w każdym zakątku Polski na mdag.pl.

Przejdź na stronę festiwalu>>>

Więcej o nagrodzie filmowej Amnesty International>>>

Zdjęcie w nagłówku: stopklatka z filmu, materiały prasowe.