Nie pozwól na przywrócenie kary śmierci w Kalifornii

Kalifornia jest stanem z najwyższą liczbą więźniów w celach śmierci w USA – 745 (grudzień 2015 roku). Ostatnia egzekucja miała miejsce w 2006 roku i od tego czasu kara nie była wykonywana, ponieważ przez niejasności prawne procedura śmiertelnego zastrzyku stała się nieważna.

Władze stanowe przygotowały nowy protokół dotyczący stosowania śmiertelnych zastrzyków. Kalifornijski organ CDCR (California Department of Corrections and Rehabilitation) rozpoczął proces publicznej konsultacji proponowanego dokumentu. Każdy może zgłosić swoje uwagi, a CDCR ma obowiązek ustosunkować się do nich. Przyjęcie regulacji umożliwi władzom wznowienie egzekucji.

Istnieje realne ryzyko, że Kalifornia wróci do wykonywania egzekucji w tym roku. Sympatycy/czki i aktywiści/stki Amnesty International mogą odegrać ważną rolę w zapobiegnięciu lub opóźnieniu przyjęcia nowej regulacji.

Co możesz zrobić?

Do 22 stycznia wyślij email w dowolnym języku do Timothy’ego M. Lockwooda, szefa Regulation and Policy Management Branch, odpowiedzialnego z zgromadzenie uwag od społeczeństwa.

Adres: LI.comments@cdcr.ca.gov
Timothy M. Lockwood, CDCR , Chief Regulation and Policy Management Branch

Proponowana treść emaila:

Re: Comment on Proposed Lethal Injection Regulations, Number 15-10

Dear Mr. Lockwood,

I am deeply concerned about the CDCR’s new proposed lethal injection regulations under which the state will seek to resume executions after a decade without them. I oppose any resumption of executions in California, and would point out that these proposed regulations come at a time when a number of other states have either abolished the death penalty or have imposed a moratorium on executions, recognizing the inescapable flaws of this irrevocable punishment. I would urge you to drop the lethal injection protocol altogether and work for abolition of the death penalty in California.

Having said that, I have specific comments to make about the new proposed regulations and would appreciate your serious consideration of them:

[wybrany komentarz]

In conclusion, I support eliminating the death penalty in California and I oppose implementing the proposed regulations on lethal injection as drafted.

Sincerely,
[Imię i nazwisko]

[table id=1/]

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Stop karze śmierci na Białorusi!

Kara śmierci w 2018: znaczący spadek liczby egzekucji na świecie

Powiązany temat

USA i Meksyk: władze muszą respektować prawo każdej osoby do ubiegania się o ochronę

Powiązany temat