Nie pozwól na przywrócenie kary śmierci w Kalifornii

Władze stanowe przygotowały nowy protokół dotyczący stosowania śmiertelnych zastrzyków. Kalifornijski organ CDCR (California Department of Corrections and Rehabilitation) rozpoczął proces publicznej konsultacji proponowanego dokumentu. Każdy może zgłosić swoje uwagi, a CDCR ma obowiązek ustosunkować się do nich. Przyjęcie regulacji umożliwi władzom wznowienie egzekucji.
Istnieje realne ryzyko, że Kalifornia wróci do wykonywania egzekucji w tym roku. Sympatycy/czki i aktywiści/stki Amnesty International mogą odegrać ważną rolę w zapobiegnięciu lub opóźnieniu przyjęcia nowej regulacji.
Co możesz zrobić?
Do 22 stycznia wyślij email w dowolnym języku do Timothy’ego M. Lockwooda, szefa Regulation and Policy Management Branch, odpowiedzialnego z zgromadzenie uwag od społeczeństwa.
Adres: [email protected]
Timothy M. Lockwood, CDCR , Chief Regulation and Policy Management Branch
Proponowana treść emaila:
Re: Comment on Proposed Lethal Injection Regulations, Number 15-10
Dear Mr. Lockwood,
I am deeply concerned about the CDCR’s new proposed lethal injection regulations under which the state will seek to resume executions after a decade without them. I oppose any resumption of executions in California, and would point out that these proposed regulations come at a time when a number of other states have either abolished the death penalty or have imposed a moratorium on executions, recognizing the inescapable flaws of this irrevocable punishment. I would urge you to drop the lethal injection protocol altogether and work for abolition of the death penalty in California.
Having said that, I have specific comments to make about the new proposed regulations and would appreciate your serious consideration of them:
[wybrany komentarz]
In conclusion, I support eliminating the death penalty in California and I oppose implementing the proposed regulations on lethal injection as drafted.
Sincerely,
[Imię i nazwisko]