Niepokój w Tybecie ? policja przeszukuje domy. – Amnesty International

Niepokój w Tybecie ? policja przeszukuje domy.

Komunikat z 18 marca

Raporty donoszą że ulice Tybetu są puste i ciche, natomiast w sąsiednich prowincjach gdzie mieszka znaczna ilość Tybetańczyków wciąż trwają zamieszki. Jak donoszą raporty Tybetańskiego Centrum Praw Człowieka i Demokracji setki Tybetańczyków wyszły na ulice Kardze w prowincji Sichuan, sytuacja jest tam bardzo napięta. Demonstracje trwają też w prowincji Gansu.

Atmosfera w Lhasie jest przerażająca – policja i wojsko przeszukują dom po domu dokonując aresztowań. Niepokojący jest los zatrzymanych.

17 marca o północy miną termin ultimatum postawionego przez władze w ramach którego każdy protestujący który sam by się zgłosił na policję unikną by -dotkliwej kary-. Naoczni świadkowie donoszą o przypadkach zabierania ludzi z domów, często za posiadanie zdjęć Dalaj Lamy.

Oficjalne chińskie władze donoszą o zabiciu w trakcie zamieszek 13 -niewinnych cywili-. Według informacji Tybetańskiego Rządu na Uchodźstwie policja zabiła 99 Tybetańczyków.

Chińskie władze wprowadziły prawie całkowitą blokadę informacji z Tybetu i sąsiednich rejonów. Odcięto także internetowe i komórkowe połączenie wewnątrz prowincji. Serwisy informacyjne zagranicznych telewizji w Chinach są cenzurowane, nie pokazywane są żadne informacje na temat sytuacji w Tybecie.

Amnesty International wezwała chińskie władze do zaprzestania stosowania nadmiernie siłowych środków w celu przywracania porządku.

-Władze powinny złożyć pełne sprawozdanie na temat zatrzymanych, zapewnić by nie byli torturowani ani w żaden inny sposób źle traktowani, by mieli dostęp do prawników oraz opieki medycznej, a także by jak najszybciej stanęli przed niezależnymi sądami z prawem do obrony.- – powiedziała Catherine Baber, dyrektorka programu Amnesty Interntional ds. Azji i Pacyfiku.

-Chiny muszą pozwolić na pełny i nie utrudniony dostęp dziennikarzy i innych niezależnych obserwatorów do Tybetu i pozostałych rejonów zamieszkałych przez Tybetańczyków. Niezbędna jest także zgoda na niezależne śledztwo ONZ w sprawie zeszłotygodniowych wydarzen-.

tłumaczyła Gabriela Cichowicz