Niewidzialne ofiary. Nieudokumentowani migranci w Meksyku – Amnesty International

Niewidzialne ofiary. Nieudokumentowani migranci w Meksyku

W kwietniu 2010 roku Amnesty International opublikowała raport na temat sytuacji nieudokumentowanych migrantów w Meksyku.

Dla wielu migrantów rzeczywistość z jaką spotykają się w Meksyku jest koszmarem. Podróż na dachach pociągów, to nie jedyne niebezpieczeństwo, które napotkają. Każdego roku, tysiące z nich jest uprowadzanych, okradanych lub staje się ofiarami gwałtów, pobić czy napaści ze strony gangów. Migranci w Meksyku spotykają się z dyskryminacją i ksenofobią nie tylko ze strony społeczeństwa ale również funkcjonariuszy państwowych. Niestety, dla ludzi mieszkających w Meksyku, ich los, śmierć czy życie, pozostają niezauważalne.

Ponadto, migranci przebywający w Meksyku są bezbronni, wobec gangów i skorumpowanych funkcjonariuszy państwowych. Szczególnie często ofiarami przestępstw są kobiety i dzieci, zwłaszcza jeżeli podróżują samotnie. Szacuje się, że 6 na 10 kobiet i dziewcząt doświadczyło przemocy seksualnej podczas ich podróży.

Pod koniec sierpnia 2010 władze Meksyku obiecały, że poczynią kroki w celu zmiany trudnej sytuacji migrantów i nieudokumentowanych migrantów. Niestety, rok później nadal nie widać znaczącej poprawy. Amnesty International apeluje zatem do władz Meksyku aby te wywiązały się ze swoich obietnic i zagwarantowały wszystkim migrantom przebywających w tym kraju bezpieczeństwo i godne traktowanie.

W zeszłym roku powstał również film dokumentalny -The Invisibles- który prezentuje historie migrantów w Meksyku. Film można obejrzeć na kanale YouTube AI: www.youtube.com/invisiblesfilms

Więcej informacji:

Raport “Invisible victims. Migrants on the move in Mexico” można znaleźć tutaj:

Pilna akcja dotycząca obrońców praw migrantów w Meksyku:

Migranci i pracownicy schroniska są zagrożeni (sierpień 2011)

Nie dla represji wobec osób niosących pomoc

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Informacja o próbach kontaktu z przedstawicielami Straży Granicznej i MSWiA

Powiązany temat

“Witamy w Guantanamo”. Okrutne traktowanie na granicy polsko-białoruskiej i w ośrodkach dla cudzoziemców