Niewolnicy znad Wisły Michała Majewskiego i Pawła Reszki nagrodzone Piórem Nadziei 2013 – Amnesty International

Tegoroczną nagrodę Amnesty International za najlepszy tekst o prawach człowieka, Pióro Nadziei 2013, otrzymali Michał Majewski i Paweł Reszka. Uroczysta gala wręczenia nagrody i wyróżnień odbyła się 18 października w Kinotece podczas 29. Warszawskiego Festiwalu Filmowego.

Jury w składzie: Max Cegielski, Agnieszka Gałka (prezeska Amnesty International), Lidia Ostałowska, Ewa Siedlecka, dr Jacek Wasilewski, nagrodziło mianem najlepszego tekstu prasowego o prawach człowieka reportaż Michała Majewskiego i Pawła Reszki “Niewolnicy znad Wisły”, który ukazał się 24 września 2012 r. w tygodniku “Wprost”.

250_Pioro_MG_2288

Autorzy odebrali Pióro Nadziei, statuetkę okolonego drutem kolczastym pióra, z rąk Agnieszki Gałki. W uzasadnieniu, które zostało przez nią odczytane, Jury napisało, że Niewolnicy znad Wisły to: (…) przykład rzetelnego dziennikarstwa, które pozwala poznać problemy ludzi – żyjących tak blisko nas, a jednocześnie tak daleko. Niewolnicza praca to temat, o którym słyszymy w innych częściach świata. Dzięki wysiłkowi dziennikarzy nabiera przerażającego, lokalnego wymiaru.

Autorzy wykonali trudną pracę dotarcia do hermetycznego środowiska, by przeprowadzić wywiady z ofiarami handlu ludźmi. Opisują osoby, które ciężką pracą w centrum handlowym w Wólce Kosowskiej pod Warszawą muszą spłacać dług zaciągnięty u gangsterów. Artykuł skupia się zarówno na procesie, w którym uczestniczą wietnamskie służby, jak i na konsekwencjach, jakie mają miejsce w Polsce – szczególną homeostazę między interesem przestępców a wygodą władz.

Niewolnicy znad Wisły to tekst niezwykły. Otwiera oczy na świat, który mógł wydawać się czytelnikowi czymś bliskim i oczywistym, a skrywa tajemnicę łamania praw człowieka. Jest to zatem tekst, który nas zmienia. I właśnie za to należą się autorom najwyższe słowa uznania.”
Podczas gali Pióra Nadziei przyznano również wyróżnienia. Otrzymali je:

– Agata Grzybowska i Wojciech Karpieszuk za tekst “Zabić geja”, reportaż o niebezpieczeństwach, na jakie narażona jest społeczność LGBT w Ugandzie, “Gazeta Wyborcza” “Duży Format”, luty 2013;

Aneta Jerska za tekst “Rabin odbudowuje palestyński dom, wywiad z liderem organizacji “Rabini na rzecz praw człowieka” rabinem Arikiem W. Aschermanem, walczącym o prawa Palestyńczyków, “Przekrój”, wrzesień 2012.
W tym roku w konkursie wzięło udział ponad 50 artykułów opublikowanych od maja 2012 do kwietnia 2013 roku.

Obok reportaży zgłoszono wiele wywiadów, tekstom pisanym do prasy codziennej towarzyszyły te z tygodników społeczno-politycznych, magazynów kulturalnych czy portali internetowych. Podejmowane w nich tematy obejmowały zarówno przypadki łamania praw człowieka w wielu państwach świata, jak również z zaangażowaniem opisywały sprawy w Polsce.

W poprzednich latach wśród wyróżnionych Piórem Nadziei byli: Natalia Bloch, Bartek Dobroch, Agnieszka Fiedorowicz, Andrzej Goszczyński, Magdalena Grzebałkowska, Małgorzata Kolińska Dąbrowska, Krystyna Kurczab-Redlich, Katarzyna Kwiatkowska, Maria Kruczkowska, Tomasz Kwaśniewski, Joanna Podgórska, Ewa Siedlecka, Witold Szabłowski i Jacek Żakowski.

Uroczystości wręczenia nagrody Pióro Nadziei 2013 towarzyszył film wyświetlany w ramach 29. Warszawskiego Festiwalu Filmowego. “Barzan” to dokument opowiadający historię człowieka niesłusznie oskarżonego o terroryzm przez amerykańskie służby.

Oddaj głos na Polskę i Europę oparte na szacunku i równości!

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity