Nigeria: Pokażcie zaangażowanie na rzecz sprawiedliwości – postawcie Taylora przed Trybunałem Specjalnym dla Sierra Leone! – Amnesty International

Prezydent Nigerii Olusegun Obasanjo przebywa obecnie w Nowym Jorku na Światowym Szczycie ONZ, natomiast w piątek weźmie udział w konferencji prasowej w siedzibie ONZ. Trybunał Specjalny dla Sierra Leone postawił Charlesowi Taylorowi, który przebywa na uchodźstwie w Nigerii od 2003 roku, 17 zarzutów związanych ze zbrodniami wojennymi oraz zbrodniami przeciwko ludzkości popełnionymi podczas wojny domowej Sierpa Leone.

„Specjalny Trybunał dla Sierra Leone jest odpowiednią instytucją do tego by zapewnić sprawiedliwość niezliczonym afrykańskim ofiarom zbrodni, o które oskarżony jest Charles Taylor”- powiedział Kolawole Olaniyan, dyrektor programu Afryki AI. „Jednak działalność Specjalnego Trybunału jest ograniczona czasowo. To cenne okno oferujące wiele możliwość szybko się zamyka”.

SpecjalnyTrybunał dla Sierra Leone jest uprawniony do sądzenia sprawców przestępstw popełnionych podczas wojny domowej w Sierra Leone, takich jak morderstwa, przemoc na tle seksualnym, okaleczenia oraz szczególnie rozprzestrzenione wcielanie dzieci do armii oraz zmuszanie ich do udziału w walkach.

„Biorąc pod uwagę aspiracje Nigerii by zostać stałym członkiem Rady Bezpieczeństwa, kraj ten powinien skorzystać z nadarzającej się okazji i pokazać swój wkład w szerzenie sprawiedliwości na całym świecie poprzez walkę ze zbrodniami” – powiedział Richard Dicker, Dyrektor Międzynarodowego Programu na rzecz Sprawiedliwości w Human Rights Watch. „Nigeria powinna pokazać zaangażowanie na rzecz zakończenia bezkarności stawiając Charlesa Taylora przed Specjalnym Trybunałem dla Sierra Leone”.