Nigeria: Zbrodnie wojenne i zbrodnie przeciwko ludzkości – Amnesty International

Nigeria: Zbrodnie wojenne i zbrodnie przeciwko ludzkości

Nasilenie przeprowadzanych przez Boko Haramy ataków oraz niekontrolowane akcje odwetowe nigeryjskich sił bezpieczeństwa w pierwszych trzech miesiącach bieżącego roku spowodowały śmierć co najmniej 1500 osób w północno-wschodniej Nigerii. Ponad połowę ofiar stanowią cywile, podkreśla w opublikowanym dzisiaj raporcie Amnesty International.<br /> <br />

– Nasilenie przemocy w północnowschodniej Nigerii w 2014 osiągnęło rozmiar zbrojnego konfliktu o zasięgu krajowym, w którym wszystkie strony naruszają przepisy międzynarodowego prawa humanitarnego. Nawołujemy społeczność międzynarodową o zapewnienie natychmiastowych niezależnych śledztw w sprawie czynów, które mogą stanowić zbrodnie wojenne oraz zbrodnie przeciwko ludzkości – powiedziała Draginja Nadaždin, Dyrektorka Amnesty International Polska.
– Ponad 1500 ofiar śmiertelnych w ciągu trzech miesięcy wskazuje na alarmujące pogorszenie sytuacji. Społeczność międzynarodowa nie może dalej bezczynnie przyglądać się pozasądowym egzekucjom, atakom na cywilów i innym popełnianym na masową skalę czynom, które naruszają prawo międzynarodowe. Wraz ze wzrostem skali przemocy cywile ponoszą bardzo wysoką cenę.
Ponad połowa zabójstw wykonana została przez członków islamskiej zbrojnej grupy Boko Haram. Ofiarami przemyślanych i celowych ataków stały się też dzieci.
Amnesty International udokumentowała zabójstwa ze stycznia, lutego oraz marca 2014 roku przeprowadzone przez Boko Haram oraz nigeryjskie siły bezpieczeństwa. Szczególna sytuacja miała miejsce 14 marca, kiedy to siły bezpieczeństwa brutalnie zaatakowały przetrzymywane wcześniej w areszcie osoby.
14 marca uzbrojeni mężczyźni z grupy Boko Haram zaatakowali wojskowe baraki Giwa w Maiduguri w stanie Borno. Według doniesień wdarli się oni do ośrodków przetrzymywania więźniów i uwolnili kilkaset aresztowanych. Amnesty International otrzymała z wiarygodnego źródła dowody na to, że wraz z przywróceniem przez wojsko kontroli w różnych rejonach Maiduguri ponad 600 osób – głównie nieuzbrojonych, ponownie schwytanych więźniów – poddano pozasądowym egzekucjom.
Amnesty International odtworzyła kolejność wydarzeń następujących po ataku z 14 marca w Maiduguri. Podstawą są dowody zebrane w formie wywiadów z mieszkańcami, prawnikami, aktywistami na rzecz praw człowieka oraz personelem szpitali w mieście; ponadto Amnesty dysponuje zdjęciami satelitarnymi z jednego rejonu Maiduguri przedstawiającymi prawdopodobne miejsce lokalizacji trzech masowych grobów.
– Skala zbrodni przeprowadzanych przez Boko Haram jest naprawdę szokująca i tworzy klimat strachu i zagrożenia. Nie może jednak być to wykorzystywane przez nigeryjskie siły bezpieczeństwa do usprawiedliwienia brutalnej odpowiedzi – dodała Draginja Nadaždin.
Pełna treść raportu >>>

Powiązany temat

Kamerun: uwolnienie studentów skazanych na 10 lat za wysyłanie sobie dowcipów o Boko Haram

Powiązany temat