Nigeria: Zdjęcia satelitarne pokazują przeraźliwą skalę ataku Boko Haram – Amnesty International

Nigeria: Zdjęcia satelitarne pokazują przeraźliwą skalę ataku Boko Haram

Zdjęcia dwóch sąsiadujących miasteczek, Bagi (160 kilometrów od stolicy regionu, Maiduguri) i Doron Baga (znana również jako Doron Gowon, 2,5 kilometra od Bagi), zostały zrobione 2 stycznia (przed atakami) i 7 stycznia (po atakach). Pokazują one jakich ogromnych zniszczeń dokonały ataki, pozostawiając ponad 3700 budynków uszkodzonych lub całkowicie zniszczonych. Inne sąsiadujące miejscowości tez ucierpiały w tych dniach.
– Te szczegółowe zdjęcia pokazują skalę zniszczeń dwóch miejscowości o katastrofalnych rozmiarach. Jedna miejscowość została niemal zniesiona z powierzchni ziemi w przeciągu 4 dni – powiedziała Aleksandra Zielińska, koordynatorka kampanii Amnesty International.

– Ze wszystkich ataków Boko Haram zanalizowanych przez Amnesty International, te są dotychczas największymi. Jest to przykład bezpośredniego ataku na ludność cywilną, której domy, szpitale i szkoły zostały zrównane z ziemią.
Analizy przedstawiają tylko dwie miejscowości spośród wielu innych, które padły ofiarą serii ataków Boko Haram rozpoczętych 3 stycznia 2015.

W Badze, gęsto zaludnionym miasteczku o powierzchni mniejszej niż 2 kilometry kwadratowe, uszkodzono lub całkowicie zniszczono ogniem około 620 budynków.

W Doron Baga ponad 3100 budynków zostało uszkodzonych lub zniszczonych przez ogień, co objęło większość 4 kilometrów kwadratowych powierzchni miasteczka. Wiele drewnianych łodzi rybackich widocznych na zdjęciu z 2 stycznia wzdłuż wybrzeża nie są już widoczne na zdjęciu z 7 stycznia, co wiąże się ze świadectwem naocznych świadków o desperackiej ucieczce mieszkańców na łodziach przez Jezioro Czad.

Tysiące ludzi uciekło przed przemocą przez granice do Czadu i do innych części Nigerii, w tym do Maiduguri, stolicy stanu Borno. Dołączyli oni do setki tysięcy uchodźców i osób wewnętrznie przesiedlonych, którzy już nadwyrężają możliwości społeczności i instytucji państwowych, które zaoferowały im gościnę. Amnesty International wzywa rządy Nigerii i Czadu, by zapewniły, że ci przesiedleni ludzie otrzymają odpowiednią pomoc humanitarną.

Zniszczenia pokazane na tych zdjęciach są zgodne z przerażającymi świadectwami, które zebrała Amnesty International. Wywiady z naocznymi świadkami, jak również z lokalnymi urzędnikami i aktywistami praw człowieka, sugerują, że Boko Haram zabiło setki cywilów.

Mężczyzna w wieku około 50 lat powiedział Amnesty International co wydarzyło się podczas ataku:

– Zabili tak wiele osób. Widziałem może ok. setki osób zabitych wtedy w Badze. Uciekałem w kierunku buszu. Kiedy biegliśmy, strzelali i zabijali.

Ukrył się w buszu i został później znaleziony przez bojowników Boko Haram, którzy trzymali go w Doron Baga przez 4 dni.

Ci, którzy uciekli opisują, jak widzieli wiele ciał leżących w buszu.

Nie wiem ile ich było, ale ciała leżały wszędzie, gdzie patrzyłyśmy – powiedziała jedna z kobiet.

Inny świadek opisywał jak Boko Haram strzelali zabijając nawet małe dzieci i kobiety w ciąży.

Nowonarodzony chłopczyk wyszedł już w połowie, ale ona wtedy zmarła – powiedział.

Bojownicy Boko Haram wielokrotnie atakowali społeczności za ich rzekomą współpracę z siłami bezpieczeństwa. Miasta, które tworzyły wspierane przez państwo grupy zbrojne znane jako Cywilne Połączone Siły Zadaniowe (CJTF), cierpiały z powodu szczególnie brutalnych ataków. CJTF były aktywne w Badze i wysokiej rangi urzędnik wojskowy potwierdził poufnie Amnesty International, że wojsko angażowało ich członków w ataki na Boko Haram. Świadek powiedział Amnesty International, że w czasie ataku na Bagę słyszał bojowników Boko Haram mówiących, że szukają członków CJTF. Chodzili od domu do domu zabijając mężczyzn w wieku odpowiednim do walki.

Po ataku na Bagę, świadkowie opisali, jak członkowie Boko Haram pojechali do buszu i otoczyli kobiety, dzieci i osoby w podeszłym wieku, którzy uciekli. Według jednej kobiety, która była przetrzymywana przez 4 dni
Boko Haram porwali około 300 kobiet i trzymali nas w szkole w Badze. Wypuścili starsze kobiety, matki i większość dzieci po czterech dniach, ale nadal przetrzymują młodsze kobiety.
Amnesty International wzywa Boko Haram do zaprzestania zabijania cywilów. Umyślne zabijanie cywilów i niszczenie ich mienia stanowią zbrodnie wojenne i zbrodnie przeciwko ludzkości oraz muszą zostać należycie zbadane.

Rząd powinien podjąć wszelkie możliwe kroki prawne w celu przywrócenia bezpieczeństwa w północno-wschodniej części kraju i zapewnienia ochrony ludności cywilnej.

– Jak do tej pory izolacja Bagi w połączeniu z faktem, że Boko Haram utrzymuje kontrolę nad obszarem oznaczała, że ustalenie, co tam się działo, było bardzo trudne. Mieszkańcy nie byli w stanie wrócić, by pochować zmarłych, nie mówiąc już o policzeniu ofiar. Dzięki zdjęciom satelitarnym i relacjom świadków obraz ataków Boko Haram jest coraz jaśniejszy – powiedziała Aleksandra Zielińska.

– W tym tygodniu nigeryjski dyrektor Informacji Obronnych stwierdził, że liczba osób zabitych w Badze, w tym bojowników Boko Haram, “nie przekroczyła 150”. Zdjęcia i relacje osób, które przeżyły atak, świadczą,  że liczba ofiar może być znacznie wyższa.

Tło wydarzeń

Baga i Doron Baga to miasta położone nad Jeziorem Czad, w północno-wschodniej części stanu Borno w Nigerii.
Amnesty International zleciła wykonanie zdjęć satelitarnych komercyjnej firmie DigitalGlobe, z którą współpracuje od wielu lat.

Bojownicy Boko Haram zaatakowali Bagę i okoliczne miasta i wioski 3 stycznia tego roku. O 6 rano zaatakowali bazę wojskową międzynarodowych Połączonych Sił Zadaniowych (MNJTF). Po otoczeniu żołnierzy w bazie bojownicy Boko Haram zaatakowali Bagę, Doron Baga i inne wioski w okolicy.

Od 2009 roku Boko Haram umyślnie atakuje cywilów. Zginęło tysiące osób, setki zostało porwanych, a setki tysięcy zmuszonych do ucieczki z domów. Z badań Amnesty International wynika, że w 2014 roku bojownicy Boko Haram zabili  ponad 4000 cywilów.

Zdjęcia satelitarne do pobrania

Uratujmy rosyjską artystkę uwięzioną za antywojenny protest