Nikaragua: Stop represjom wobec demonstrantów. Co najmniej 30 osób zabitych

“Ostra i agresywna reakcja władz na demonstracje wywiera bardzo negatywny wpływ na prawa człowieka w Nikaragui. Rzeź demonstrantów, w tym kilku młodych studentów, którzy po prostu korzystali ze swoich praw do wolności wyrażania opinii i pokojowych zgromadzeń, zostanie zapamiętana jako jeden z najmroczniejszych rozdziałów w najnowszej historii narodu”- powiedziała Erika Guevara-Rosas, dyrektorka Amnesty International w obu Amerykach.
“Zamiast siać terror i demonizować demonstrantów, rząd musi zaangażować się w dialog ze wszystkimi przedstawicielami społeczeństwa, w tym z ofiarami represji, aby znaleźć pokojowe rozwiązanie w tej trudnej sytuacji. Prezydent Ortega nie powinien kontynuować rządzenia bez podejmowania próby dialogu, konsultacji i poszanowania praw człowieka Nikaraguańczyków.”

Demonstracje przeciwko rządowi rozpoczęły się 18 kwietnia w odpowiedzi na reformy systemu ubezpieczeń społecznych. W czwartkowym wystąpieniu w radiu, wiceprezydent Rosario Murillo nazwał protestujących „wampirami, którzy potrzebują krwi w celu realizacji swoich politycznych planów”.
Represje rządowe przeciwko demonstrantom nasiliły się w piątek, 20 kwietnia – wtedy Amnesty International otrzymało raporty, że służby bezpieczeństwa zaatakowały protestujących w kilku miejscach, w tym w stolicy Managua, i otoczyły grupę studentów na lokalnym uniwersytecie.
Według Committee to Protect Journalists, od czasu rozpoczęcia demonstracji jeden z dziennikarzy został zabity, co najmniej dziewięciu odniosło rany, sprzęt co najmniej dwóch z nich został skradziony natomiast pięciu niezależnym stacjom telewizyjnym zakazano transmisji wydarzenia.
Amnesty International wzywa władze Nikaragui do bezzwłocznego przeprowadzenia kompleksowego i niezależnego dochodzenia przez cywilne organy instytucji państwowych, które obejmie wszystkie zarzuty nadmiernego użycia siły przez państwowe służby bezpieczeństwa, a także wszelkie podnoszone zarzuty przestępstw popełnianych przez podmioty niepaństwowe. Ponadto wszyscy podejrzani muszą zostać pociągnięci do odpowiedzialności w uczciwych procesach. Państwo musi zagwarantować prawo ofiar do prawdy, sprawiedliwości i odszkodowania, oraz stworzyć warunki niezbędne do zagwarantowania ludziom prawa do wolności słowa, pokojowego zgromadzania się i dostępu do informacji.
Raport” Nikaragua: represje wobec demonstrantów>>>

Zdjęcie w nagłówku: Protest w Nikaragui przeciwko reformom systemu ubezpieczeń społecznych, 18 kwietnia 2018. Copyright: Carlos Herrera/Amnesty International