Nikaragua: strzelają, aby zabić. Rządowa strategia tłumienia protestów – Amnesty International

Nikaragua: strzelają, aby zabić. Rządowa strategia tłumienia protestów

Raport Amnesty International na temat tłumienia protestów w Nikaragui.

W odpowiedzi na falę protestów społecznych rząd Nikaragui stosuje politykę okrutnych represji wobec demonstrantów na niespotykaną od lat skalę. Antyrządowe demonstracje rozpoczęły się 18 kwietnia jako reakcja na reformę systemu ubezpieczeń społecznych. Od tego czasu siły rządowe zabiły ponad 80 demonstrujących, zaś setki osób odniosło rany. W związku z tymi wydarzeniami, a także wobec kontynuacji przez władze Nikaragui represji wobec demonstrantów, Amnesty International przygotowało  poniższy raport.

Zdjęcie w nagłówku: Protest w Managui, Nikaragua. Copyright: Wilmer Lopez.

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat

Izrael/OTP: Rośnie liczba bezprawnych zabójstw i innych przestępstw. Apartheid Izraela wobec Palestyńczyków musi się skończyć