Norwegia: Władze muszą zatrzymać deportację Taibeh i jej rodzeństwa do Afganistanu!

Dwudziestoletnia Taibeh Abbasi wraz z dwoma braćmi, Eshanem (16 lat) i Yasinem (22 lata) są w drodze do Afganistanu, jednego z najbardziej niebezpiecznych państw na świecie

Norweskie władze muszą natychmiast zatrzymać deportację Taibeh oraz jej rodzeństwa do Afganistanu, gdzie będą narażeni na poważne ryzyko naruszeń praw człowieka, ostrzega Amnesty International.

W sobotę Taibeh (20 lat), Eshan (16 lat) i Yasin Abbasii (22 lata) wraz ze swoją matką zostali deportowani z Norwegii do Istambułu. Ze względu na zły stan zdrowia, matka może zostać zabrana z powrotem do Norwegii, ale dzieci w każdej chwili mogą zostać przewiezione do Kabulu.

Wyrwanie tej trójki dzieci z ich społeczności, w której żyły ponad 7 lat oraz deportacja do strefy konfliktu jest niedorzecznym użyciem siły

– powiedział Massimo Moratti, Zastępca Dyrektora ds. Europy w Amnesty International.

“Afganistan nie jest bezpiecznym miejscem, do którego można wracać, i jeśli ta bezduszna i niepotrzebna deportacja zostanie dokończona, oznaczać to będzie nie tylko rozdzielenie rodziny, ale także zagrożenie dla życia trójki młodych ludzi i odebranie im przyszłości”.

Taibeh Abbasi urodziła się w Iranie, jej rodzice są Afgańczykami. W 2012 roku wraz z braćmi i matką uciekli do Norwegii. Taibeh jest odważną obrończynią praw człowieka, która przy pełnym wsparciu społeczności z Trondheim walczyła o swoją rodzinę.

Norweski rząd usprawiedliwia deportację rodziny twierdząc, że Afganistan jest bezpiecznym miejscem do odsyłania ludzi. To twierdzenie jest jednak sprzeczne z wysokimi rangą raportami na temat udokumentowanej przemocy w całym kraju. Na początku czerwca Institute for Peace and Economics wskazał Afganistan jako najmniej bezpieczny kraj na świecie.

Miejsce pobytu rodziny w Stambule nie jest znane, ale odkąd rodzina została zabrana na pokład samolotu w sobotę rano, ma bardzo ograniczony kontakt ze światem zewnętrznym.

“Ta deportacja jest symbolem okrutnej i nieludzkiej polityki wielu europejskich rządów, które przymykają oczy na to, jak w rzeczywistości wygląda życie w Afganistanie, tylko po to by zwiększyć liczbę deportacji” – powiedział Massimo Moratti.

Norwegia musi natychmiast zmienić tą bezduszną decyzję i zezwolić rodzeństwu na powrót do ich domu i przyjaciół w Norwegii. Ponadto Norwegia musi zatrzymać niebezpieczne i nielegalne zawracanie do Afganistanu wszystkich osób, które poszukują ochrony. Norwegia oraz Turcja muszą zapewnić, że rodzina może kontaktować się z zewnętrznym światem, może otrzymać pomoc prawną oraz wsparcie od organizacji.

Prawdopodobnie 10 norweskich urzędników imigracyjnych jest obecnie w Stambule eskortując rodzeństwo do Kabulu.

Od 2017 roku, ponad 280 000 osób podpisało petycję Amnesty International wzywając norweski rząd do zatrzymania deportacji Taibeh i jej rodziny.

Norwegia wydaje się deportować więcej Afgańczyków niż jakikolwiek inny europejski kraj. Według władz Afganistanu, w pierwszych 4 miesiącach 2017 roku 32% (97 z 304) wykonanych przymusowych powrotów z Europy, zostało przeprowadzonych z Norwegii.

W 2018 roku, w Afganistanie, ONZ udokumentowała najwyższy wskaźnik śmierci cywilów, w tym, najwyższy w historii wskaźnik liczby zabitych dzieci zabitych podczas konfliktu. 11 000 ofiar, w tym 3 804 zabitych oraz 7 189 rannych.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Uwolnijmy ludzi z piekła!

Powiązany temat

Uchodźcy i migranci giną na morzu: UE zamyka porty i prosi o wsparcie Libię