Nowa kampania Amnesty International: Zostań obrońcą praw człowieka! – Amnesty International

Nowa kampania Amnesty International: Zostań obrońcą praw człowieka!

Z promocją kampanii związany jest udział Amnesty International na letnich festiwalach muzycznych w Polsce, takich jak Heineken Open-er (2-5 lipca, Gdynia), Woodstock (31 lipca-1 sierpnia, Kostrzyn n/Odrą), Boogie Brain (17-18 lipca, Szczecin) oraz podczas koncertu U2 (6 sierpnia, Chorzów). W czasie akcji będą zbierane podpisy pod petycjami w sprawie czterech wybranych przez Amnesty International przypadków Obrońców i Obrończyń Praw Człowieka oraz odbędzie się rekrutacja do pracy w programie DDC (Direct Dialogue Campaign) – programie fundraisingowym, polegającym na pozyskiwaniu nowych członków i darczyńców dla Amnesty International.

-Obrońcy i obrończynie praw człowieka podejmują pokojowe działania i wierzą, że każdy ma równe prawa. Najważniejsze jest nie to kim są, ale to co robią,- powiedziała Draginja Nadażdin, Dyrektorka Amnesty International w Polsce. -Posiadają różne umiejętności i doświadczenie. W ich działaniach nie kryje się żadna tajemnica – każdy z nas nosi w sobie potencjał do zostania obrońcą praw człowieka.-

Obecnie, pomimo międzynarodowej ochrony, obrońcy praw człowieka są wciąż potrzebni na całym świecie do monitorowania i nagłaśniania przypadków nadużyć i łamania praw człowieka. Ze względu na swoją działaność w wielu krajach są prześladowani i zastraszani.

Sylwetki obrończyń i obrońców praw człowieka przedstawianych przez Amnesty International w ramach kampanii to:

Ronak Safarzadeh, 21 letnia-działaczka Kampanii na Rzecz Równości w Iranie oraz Azar Mehr, społeczno-kulturalnego Stowarzyszenia Kobiet w Kurdystanie. Amnesty International uznało Ronak Safarzadeh za więźnia sumienia, gdyż została skazana na sześć lat za korzystanie z prawa do wolności wypowiedzi i zrzeszania się.

Aung San Suu Kyi (64 lata) jest liderką birmańskiej opozycji, laureatką Pokojowej nagrody Nobla, przewodniczącą partii opozycyjnej Narodowa Liga na Rzecz Demokracji (NLD). Przez 13 lat, z ostatnich 19, była pozbawiona wolności przez rządzącą Birmą juntę wojskową.

Chen Guangcheng (37 lat), niewidomy obrońca praw człowieka z Chin. Odsiaduje wyrok 4 lat pozbawienia wolności po tym, jak udzielał porad prawnych mieszkańcom wioski znajdującej się w regionie Linyi, którzy wystąpili na drogę sądową przeciw lokalnym władzom, które realizując politykę planowania rodziny zmuszały tysiące kobiet do dokonywania zabiegów sterylizacji i usunięcia ciąży.

Dmitrij Krajuchin (55 lat) jest redaktorem naczelnym niezależnej agencji informacyjno-analitycznej -CentrRus- z miasta Orel w zachodniej Rosji. Uchodzi za jednego z najzagorzalszych przeciwników rosyjskich ruchów rasistowskich i nacjonalistycznych. Z tego powodu, od lat on i jego rodzina są prześladowani przy cichej akceptacji władz.

Szczegółowe informacje na temat kampanii na stronie www.amnesty.org.pl

Dodatkowe informacje:

Aleksandra Minkiewicz