Nowa nadzieja dla ofiar katastrofy przemysłowej w Bhopalu?

12 listopada amerykańska firma Dow Chemical powinna pojawić się w sądzie w Indiach, by odpowiedzieć za katastrofę przemysłową w Bhopalu. Sądową walkę może wesprzeć pierwszy hollywoodzki film o tragedii sprzed 30 lat, który jutro wchodzi do kin w Stanach Zjednoczonych.

– Ten wypadek nie był nie do uniknięcia. Są dowody, które jasno pokazują, że firmy odpowiedzialne za bezpieczeństwo fabryki nie zagwarantowały odpowiednich standardów zarówno przed, jak i w trakcie wycieku gazu – mówi aktor Martin Sheen, który zagrał główną rolę w filmie „Bhopal: A Prayer for Rain” („Bhopal: modlitwa o deszcz”) i włączył się w walkę o sprawiedliwość dla ofiar katastrofy z 1984 roku.

Zwiastun filmu:

Szacuje się, że 10 tysięcy ludzi zginęło bezpośrednio w wyniku toksycznego wycieku, a ponad pół miliona ludzi ucierpiało i stara się o zadośćuczynienie i oczyszczenie skażonego terenu. Firma Union Carbide przez 30 lat unikała odpowiedzialności karnej w Indiach, a concern Dow Chemical, który ją przejął, odmawia oczyszczenia opuszczonego terenu fabryki.
– Dow stara się pokazywać katastrofę w Bhopalu jako wydarzenie historyczne, ale tak nie jest. Pozostawiona fabryka wciąż truje mieszkających w Bhopalu ludzi. – podkreśla Draginja Nadaždin, Dyrektorka Amnesty International. – Prezydent Barack Obama i indyjski premier Narendra Modi podczas niedawnego spotkania podkreślali, że ich kraje łączy głęboko zakorzenione pragnienie sprawiedliwości i równości. Oba kraje muszą stawić czoło koncernom takim jak Dow. Międzynarodowe inwestycje nie mogę się odbywać kosztem życia ludzi. – dodała.
12 listopada Dow Chemical ma stanąć przed sądem w Indiach, ale jest obawa, że kolejny raz zignoruje indyjskie władze. Amnesty International wzywa zarówno Dow Chemical, jak i władze państw do działania. Społeczność Bhopalu będzie bohaterem tegorocznej międzynarodowej akcji Amnesty International Maraton Pisania Listów. Miliony ludzi na całym świecie będą mogły podjąć działanie, by wesprzeć ofiary tragedii w ich walce.

Już dzisiaj możesz podjąć działanie, wzywając amerykańską firmę Dow, właściciela fabryki, żeby wziął na siebie odpowiedzialność za katastrofę wysyłając e-mail lub tweet do władz koncernu Dow:

Over 22,000 died after 1984 #Bhopal gas leak. Take action! #Justice4Bhopal owl.li/DGpcE @DowChemical #WhereArtDow

E-maile można kierować do:
Andrew N. Liveris, prezes Dow Chemical Company: anliveris@dow.com Louis A. Vega, dyrektor globalny Dow Chemical Company: LAVega@dow.com

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Oddaj głos na Polskę i Europę oparte na szacunku i równości!