Oświadczenie Amnesty International: Ustawa o Trybunale Konstytucyjnym i wybór nowych sędziów

Oświadczenie Amnesty dotyczące przebiegu prac nad Ustawą o Trybunale Konstytucyjnym i wyborem nowych sędziów Trybunału. Pozamerytoryczne i polityczne przesłanki nie mogą decydować o procesie zmian mających wpływ na realizację zasad i wartości wyrażonych w Konstytucji RP.

W związku z przebiegiem prac nad nowelizacją ustawy o Trybunale Konstytucyjnym, Amnesty International stanowczo podkreśla, że pozamerytoryczne i polityczne przesłanki nie mogą decydować o procesie zmian mających wpływ na realizację zasad i wartości wyrażonych w Konstytucji RP.

Działania podejmowane w ostatnim czasie przez przedstawicieli nowo wybranego Parlamentu, ze szczególnym uwzględnieniem sposobu i tempa prowadzenia procesu oraz dyskusji w przedmiocie nowelizacji ustawy o Trybunale Konstytucyjnym i wyboru nowych sędziów Trybunału, nie licują z powszechnie uznanymi zasadami tworzenia prawa, naczelną zasadą niezależności władzy sądowniczej oraz rangą nadaną Trybunałowi Konstytucyjnemu przez samą ustawę zasadniczą.

Konstytucyjna zasada demokratycznego państwa prawa zakłada przestrzeganie prawa przez wszystkich jego adresatów, zarówno przez obywateli jak i organy państwowe, a nieodłącznymi jej elementami są zasady tzw. przyzwoitej legislacji, będące konkretnymi zasadami tworzenia prawa.

Działania, które nie spełniają powszechnie przyjętych standardów tworzenia prawa godzą również w zasadę ochrony zaufania obywatela do państwa. Proces nowelizacji ustawy o Trybunale Konstytucyjnym, który jest filarem realizacji zasady państwa prawa, musi zapewnić odrębność i niezależność Trybunału.

Amnesty International wzywa wszystkie organy władzy publicznej o rozważne stanowienie prawa, poprzedzone rzetelną dyskusją i konsultacjami, zarówno w przedmiocie nowelizacji ustawy o Trybunale Konstytucyjnym, jak i wszystkich kolejnych aktów prawnych mających wpływ na realizację zasad i wartości wyrażonych w Konstytucji RP.

Zdjęcie – źródło: pl.wikipedia.org CC BY-SA 3.0

Pokojowa demonstracja to nie przestępstwo!

Powiązany temat

Raport Roczny 2020-21: zdobycze związane z prawami człowieka

Powiązany temat

Raport roczny 2020-21: COVID-19 najmocniej uderza w osoby, które od dziesięcioleci doświadczają nierówności, zaniedbań i nadużyć