Oświadczenie Zarządu Amnesty International – Amnesty International

Oświadczenie Zarządu Amnesty International

Zarząd Amnesty International popiera działania Sabiny Złotorowicz, która wykazała się odwagą cywilną i wrażliwością na przestrzeganie zasad tolerancji, wyrażając swój sprzeciw wobec spotkania Obozu Narodowo-Radykalnego w opolskim Młodzieżowym Domu Kultury.

Wyrażając swój sprzeciw wobec debaty ONR Sabina Złotorowicz napisała: “MDK, udostępniając miejsce na spotkanie, stwarza tym samym możliwość głoszenia poglądów sprzecznych z demokracją, tolerancją, poszanowaniem praw człowieka czy innych kultur. Nadmienię, że w Deklaracji Ideowej ONR znajdują się treści nawołujące do sprzeciwu wobec narzucenia przez rządy panujące na terenie Unii Europejskiej i jej członków modelu społeczeństw multikulturowych, jako z gruntu fałszywego i niebezpiecznego”.

Sabina Złotorowicz wiele razy podkreślała, że wystąpiła w tej sprawie jako osoba prywatna. Chciałabym jednak podkreślić, że jej postawa jest zgodna z zasadami i wartościami, na których opiera się działalność ruchu. Przestrzeganie praw człowieka ściśle wiąże się z poszanowaniem zasad demokracji oraz tolerancji wobec innych kultur.

Godna pochwały jest postawa sprzeciwiająca się sytuacji, w której może dojść do naruszenia tych zasad.
W imieniu Zarządu Stowarzyszenia Amnesty International

Zuzanna Kulińska, prezeska

Stop nękaniu obrońców praw LGBTI w Polsce

Powiązany temat