Oświadczenie Zarządu Stowarzyszenia Amnesty International – Amnesty International

Oświadczenie Zarządu Stowarzyszenia Amnesty International

Amnesty International od lat bada, dokumentuje i publikuje raporty o przypadkach naruszeń praw człowieka. Członkowie i członkinie Amnesty International walczą o świat, w którym każdy może korzystać ze swoich praw. Piszemy listy, demonstrujemy, podpisujemy się pod petycjami, analizujemy i opiniujemy dokumenty, rozmawiamy z władzami. Poprzez różne działania udaje nam się wpłynąć na poprawę sytuacji wielu osób.
W ostatnim czasie obserwujemy znaczny wzrost ataków i nieprzychylnych komentarzy kierowanych w stronę Stowarzyszenia, w szczególności w stosunku do wolontariuszy i wolontariuszek oraz pracowników i pracowniczek. Amnesty International nie jest odosobniona, ataki kierowane są także w stronę innych osób i organizacji. Klimat ataków personalnych i zastraszania organizacji to próba zdyskredytowania dotychczasowych osiągnięć organizacji pozarządowych zajmujących się ochroną praw człowieka w Polsce. Mowa nienawiści szerzy się na niebezpiecznie dużą skalę. Jesteśmy solidarni z osobami, które w ostatnich dniach otrzymały szereg negatywnych komunikatów, z których część była atakami ad personam i miała znamiona gróźb.
Ataki na Stowarzyszenie nie wpłyną na naszą działalność, kontynuujemy swoją regularną i wieloletnią pracę na rzecz praw człowieka w Polsce i na świecie.

Pokojowa demonstracja to nie przestępstwo!