" /> “O co się zabijać? Wojna. Pokój. Ukraina” – cykl wydarzeń Teatru Powszechnego w Warszawie – Amnesty International

W dniach 19-30 października odbędzie się cykl wydarzeń artystyczno-obywatelskich w instalacji przed Teatrem Powszechnym w Warszawie. W ramach sezonowego projektu "O co się zabijać? Wojna. Pokój. Ukraina" osiem szkół weźmie udział w warsztatach przygotowanych przez organizacje pożytku publicznego. Tematem przewodnim będzie pokojowa rewolucja obywatelska w kontekście aktualnych wydarzeń na Ukrainie.<br /> <br />

Tematem przewodnim spotkań będzie pokojowa rewolucja obywatelska w kontekście aktualnych wydarzeń na Ukrainie. Obywatelskość jako zaangażowana postawa w życiu publicznym demokratycznego państwa rodzi się tylko w działaniu.
Formuła edukacyjno-performatywna zapewni nie tylko zespołową kreatywność, ale przyczyni się do krytycznej refleksji na temat osobistej i zbiorowej wolności, praw i obowiązków obywatela oraz aktywizmu społecznego i politycznego. Podczas całego czasu trwania cyklu odbywać się będzie zbiórka lekarstw i materiałów medycznych oraz kwesta dla potrzebujących Ukraińców. Każdy będzie też mógł wziąć udział w organizowanym przez Amnesty International Maratonie Pisania Listów dla Ukrainy.
Cykl wydarzeń artystycznych (koncerty, wystawy, projekcje filmów, czytania sceniczne, spektakle) i dyskusji realizowany będzie wokół dwóch najnowszych premier Teatru:”Dzienników Majdanu” Natalii Worożbyt w reżyserii Wojtka Klemma (24.10.2014) i “Wojny i pokoju” Lwa Tołstoja w reżyserii Marcina Libera (13.12.2014).
19 PAŹDZIERNIKA – INAUGURACJA PROJEKTU

• 18:00 – Wernisaż wystawy “Referendum w sprawie wyjścia z rodzaju ludzkiego”
    Kuratorzy: Hudrada (Kijów, UA)
    Artyści: Benjamin Egger (CH), Erbossyn Meldibekov (KZ), Jaroslav Kysa (SK/UK), Nikolay Oleynikov, Dmitri A. Prigov, Anastasia Ryabova (RU), Yuri Leiderman (UA/DE), Alexander Gnilitsky, Nikita Kadan, Lesia Khomenko, Yuriy Kruchak and Yulia Kostereva, Miroslav Kulchitsky, Vlada Ralko, R.E.P. group, Kostiantyn Strilets, TanzLaboratorium, Larisa Venediktova (UA)