O nas

Amnesty International jest globalnym ruchem ponad 7 milionów ludzi, którzy niesprawiedliwość na świecie traktują osobiście. Razem zmieniamy świat, by każdy mógł korzystać ze swoich praw.

Chcemy świata wolnego od dyskryminacji, gdzie podczas konfliktów zbrojnych ludzie są pod ochroną, a winni naruszeń praw człowieka są osądzeni.

W swoich działaniach kierujemy się uniwersalnością i niepodzielnością praw człowieka, bezstronnością i niezależnością, solidarnością międzynarodową i skutecznymi działaniami na rzecz konkretnych osób, których prawa zostały złamane.

Dzięki skutecznym badaniom, rzecznictwu, kampaniom, akcjom i edukacji oddajemy oprawców w ręce sprawiedliwości, zmieniamy opresyjne prawa i uwalniamy ludzi więzionych za wyrażanie swojego zdania.

LEPIEJ ZAPALIĆ ŚWIECĘ
NIŻ PRZEKLINAĆ
CIEMNOŚĆ
Obrazek przedstawiający świecę

Nasza historia

• Założony zostaje globalny ruch praw człowieka. Prawnik, Peter Benenson, publikuje „Apel za amnestią” w dzienniku „Observer”, po tym jak dowiedział się o dwóch portugalskich studentkach uwięzionych za to, że wzniosły toast za wolność.

• Pierwszy więzień sumienia wychodzi na wolność, to ukraiński arcybiskup Josyf Slipyj. Rozpala to iskrę kampanii prowadzonych na rzecz osób prześladowanych za swoje przekonania. Zdjęcie: demonstracja w Londynie w 1983 r.

• Amnesty rozpoczyna pierwszą kampanię przeciwko torturom. 12 lat później ONZ zagłosowało za zniesieniem tortur na świecie, przyjmując w 1984 roku Konwencję przeciwko torturom.

• Emil Morgiewicz i Adam Wojciechowski (b. więźniowie sumienia) zostają członkami Amnesty International i zakładają pierwszą nieformalną grupę Amnesty w Polsce. Dołączają do nich osoby działające w ROPCiO i KOR. Grupa organizuje zbieranie podpisów pod kampaniami ws. zniesienia kary śmierci i powstrzymania tortur na świecie.

• Amnesty International otrzymuje Pokojową Nagrodę Nobla za „wkład w umacnianie podstaw wolności, sprawiedliwości, a tym samym pokoju na świecie“.

• Amnesty rozpoczyna pierwszą kampanię przeciwko karze śmierci. Kiedy powstawaliśmy w 1961 roku tylko 9 państw zniosło państwowe egzekucje. Do 2015 roku ta liczba wzrosła do 140.

• Stowarzyszenie Amnesty International zarejestrowano w Gdańsku 4 czerwca 1990 r. W tworzenie ruchu w Polsce angażują się m. in. osoby z Solidarności, ruchu Wolność i Pokój, obrońcy w procesach politycznych z czasów PRL.

• Amnesty prowadzi kampanię na rzecz osądzenia winnych zbrodni ludobójstwa i zbrodni wojennych przez Międzynarodowy Trybunał Karny. MTK został powołany w 2002 roku. Zdjęcie: Demonstranci z „human carpet” wywierają nacisk na delegatów negocjujących powstanie MTK, Włochy 1998 r.

• W grudniu odbywa się w Polsce pierwszy Maraton Pisania Listów. Pomysł warszawskiej grupy lokalnej w następnym roku zostaje podchwycony przez ruch międzynarodowy i staje się największą globalną akcją dla osób, których prawa są łamane.

• Nelson Mandela został Ambasadorem Sumienia Amnesty International. W 1962 r. Amnesty wysłała prawnika, który obserwował jego proces w RPA. Mandela napisał: „sama jego obecność, a także udzielona pomoc, były dla nas źródłem niesamowitej inspiracji i zachęty”.

• Wieloletnia walka Amnesty o wolność słowa na świecie przenosi się także do Internetu. Ali Sayed al-Shihabi zostaje uwolniony po aresztowaniu za opublikowanie online w Syrii prodemokratycznych artykułów.

• Po 20 latach presji ze strony aktywistów Amnesty globalny Traktat o Handlu Bronią wchodzi w życie 24 grudnia 2014 roku. Pomoże zakończyć transfery broni, które służą do popełniania zbrodni.

• Amnesty International w Polsce obchodzi 25-lecie działalności akcją Wolność-Udostepnij.

• 1961
  • 1963
  • 1972
  • 1975
  • 1977
  • 1980
  • 1990
  • 1993
  • 2001
  • 2006
  • 2007
  • 2014
  • 2015
Najważniejsze jest zagwarantowanie, że Wang Yonghang nie będzie torturowany ani poddawany innym formom złego traktowania. Wierzę, że Wang będzie mógł żyć bezpiecznie.
Maja Komorowska

AMNESTY W POLSCE

Amnesty International w Polsce jest stowarzyszeniem, czyli masowym i demokratycznym ruchem współtworzonym przez ponad 7 000 członków i członkiń oraz dziesiątki tysięcy sympatyków. Centralne organy naszego Stowarzyszenia to Zarząd , Rada Programowa oraz Biuro z siedzibą w Warszawie. W całej Polsce działamy w grupach lokalnych i szkolnych oraz w sieci edukatorów/ek .
  • Jacek Białas
    Katarzyna Szymielewicz i
    Panoptykon

Grupy lokalne

Przejdź do strony Nasi aktywiści i aktywistki działają w grupach lokalnych w największych miastach Polski

Grupy szkolne

Przejdź do strony Działają w setkach miejscowości w Polsce. Zainicjuj powstanie własnej Szkolnej Grupy!

Sieć edukatorów/ek

Przejdź do strony Prowadzimy projekty edukacyjne. Możesz zostać edukatorem/edukatorką praw człowieka

ważne dokumenty

Poniżej znajdziesz najważniejsze dokumenty opisujące działalność naszego Stowarzyszenia

Imię powinno zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko powinno zawierać przynajmniej 2 litery
Podaj numer karty

Na stronie dla członkostwa znajdziesz wewnętrzne dokumenty Stowarzyszenia, m.in. z Walnego Zgromadzenia, a także kod ze zniżką na zakupy w sklepie.

Dołącz do Amnesty! Walcz o prawa człowieka

JESTEŚMY GLOBALNYM RUCHEM SPOŁECZNYM. SKUTECZNOŚĆ NASZYCH DZIAŁAŃ ZALEŻY OD CIEBIE