30-lecie Amnesty International w Polsce

W 2020 roku Stowarzyszenie Amnesty International obchodzi 30-ste urodziny! Dołącz do celebracji praw człowieka! #30AmnestyPL #Pokolenieprawczłowieka
Amnesty-30-lat-z-megafonem

Najbliższe wydarzenia, które organizujemy w ramach 30-lecia:

W ramach obchodów 30-lecia Amnesty International w Polsce planujemy organizację wydarzeń i akcji, które chcemy z Wami współtworzyć.

Nasza praca na rzecz praw człowieka nie byłaby możliwa, gdyby nie Wy. Wiemy, że jest jeszcze wiele do zrobienia. Dlatego z okazji tego jubileuszu to my chcemy złożyć Wam życzenia. Napisz nam na Facebooku>>>, czego możemy Ci życzyć z okazji naszych 30-tych urodzin?

Z okazji tegorocznego jubileuszu rozpoczynamy także wyjątkowy projekt “Wierzymy w wolność”! To zbiór opowiadań o prawach człowieka, stworzonych dla Amnesty International Polska przez polskich autorów i autorki, we współpracy z agencją 180heartbeats+JUNG v MATT. Premiera pierwszego opowiadania i spotkanie online z autorką, Sylwią Chutnik, już 9 czerwca!

Zapisz się i pobierz opowiadania>>>

Dowiedz się więcej>>>

7 lipca zapraszamy na spotkanie autorskie z Ludwiką Włodek.

Pierwszą okazją do świętowania urodzin Amnesty International było wręczenie nagrody medialnej Pióro Nadziei za 2019 rok oraz nagrody specjalnej, osobom, których praca przyczynia się do pozytywnej zmiany na rzecz praw człowieka. Gala wręczenia nagród i spotkanie z laureatami odbyły się 27 lutego o godzinie 19:00 w Faktycznym Domu Kultury (ul. Gałczyńskiego 12) w Warszawie. Nagrodę Pióro Nadziei 2019 otrzymali Marek i Tomasz Sekielscy, autorzy filmu dokumentalnego “Tylko nie mów nikomu”. Nagrodę specjalną za całokształt pracy w mediach na rzecz praw człowieka otrzymała Ewa Ewart. Gratulujemy!

Dowiedz się więcej o tegorocznych nagrodach>>>

Dołącz! Zostań obrońcą praw człowieka! Dzięki regularnemu wsparciu razem możemy działać na rzecz praw człowieka.
pierwsze spotkanie krajowe Amnesty

Poznaj historię Amnesty International w Polsce

Dokładnie 6 czerwca 1990 roku, sąd w Gdańsku zarejestrował Stowarzyszenie Amnesty International w Polsce. 30 lat temu powstanie organizacji wspierali m.in. działacze demokratycznej opozycji, budujący w Polsce podstawy społeczeństwa obywatelskiego.

Przeczytaj o początkach Stowarzyszenia Amnesty International>>>

Przeczytaj wywiad z Julią Sherwood, która wspierała rozwój Amnesty w Polsce w latach 90.>>>

amnesty newsletter

Pierwsze akcje miały miejsce już w czasach PRL

W 1975 r. Emil Morgiewicz i Adam Wojciechowski (b. więźniowie sumienia) zostali członkami Amnesty International i założyli pierwszą, nieformalną grupę Amnesty International w Polsce. Dołączyły do nich osoby związane z ROPCiO (Ruch Obrony Praw Człowieka i Obywatela) i KOR (Komitet Obrony Robotników).

W latach 80. w kontakcie z międzynarodową Amnesty International byli prawnicy broniący działaczy demokratycznej opozycji. W Trójmieście amnestyjne czasopismo „Amnesty Newsletter” dystrybuował Ruch Wolność i Pokój. Później osoby związane z tym ruchem tworzyły polską sekcję Amnesty International, razem z byłymi działaczami Solidarności i innymi osobami, które chciały w Polsce budować społeczeństwo obywatelskie.

Przeczytaj więcej w artykułach Christie Miedema “Prehistoria Amnesty Polska”>>>

Największym wydarzeniem, jakie organizuje Amnesty International w Polsce co roku jest Maraton Pisania Listów. Akcja wymyślona w Warszawie w 2001 r. stała się międzynarodowym wydarzeniem w obronie osób, których prawa człowieka są łamane.

Przeczytaj więcej o tym jak powstał Maraton Pisania Listów>>>

ROZWIĄŻ QUIZ! Sprawdź jak dobrze znasz naszą historię!

Wyślij nam życzenia!

Dane osobowe przetwarzamy na podstawie obowiązujących przepisów prawa (m.in. Rozporządzenia UE 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016) w ramach kampanii "30lecia Amnesty International w Polsce" na czas realizacji działań statutowych. Pamiętaj, że masz prawo dostępu do swoich danych. Możesz zwrócić się do nas z prośbą o ich sprostowanie, usunięcie lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz też wycofać swoją zgodę, a także złożyć skargę do organu nadzorczego. W sprawie danych osobowych kontaktuj się z nami pod adresem: dane@amnesty.org.pl.

wierzymy w wolność

Antologia "Wierzymy w Wolność"

Z okazji jubileuszu realizujemy wyjątkowy projekt, który powstaje we współpracy z polskimi twórcami i agencją kreatywną 180heartbeats+JUNG v MATT. „Wierzymy w wolność” to zbiór opowiadań o prawach człowieka. Opowiadania ze zbioru “Wierzymy w wolność” będą cyklicznie publikowane na naszej stronie.

W projekcie „Wierzymy w wolność” wzięli udział: Sylwia Chutnik, Martyna Bunda, Remigiusz Grzela, Inga Iwasiów, Wojciech Kuczok, Michał Olszewski, Wojciech Tochman oraz Ludwika Włodek.

Wypełnij formularz i zapisz się, aby pobrać publikowane przez nas opowiadania!

Serkalem Fasil, baby son Nafkot and husband Eskinder Nega

30 lat dobrych wiadomości

Chcielibyśmy przedstawić wyjątkowe osoby, o których los organizacja walczyła w czasie ostatnich 30 lat. Będą to Dobre Wiadomości! Publikujemy w tym wpisie historie osób z całego świata. Śledźcie nasze kanały w mediach społecznościowych, aby ich nie przegapić.

_DSF2131

Pióro Nadziei

Piórem Nadziei Amnesty International chce nagradzać osoby, które zwracają uwagę opinii publicznej na przypadki łamania praw człowieka, odznaczają się społecznym zaangażowaniem w swojej pracy medialnej, przyczyniają się do pozytywnej zmiany na rzecz przestrzegania praw człowieka. Laureatem nagrody mogą zostać dziennikarze/dziennikarki, ale także osoby pracujące z mediami, np. pisarze, blogerzy, twórcy kampanii medialnych.

W tym roku przyznaliśmy nagrodę już po raz 18. Gratulujemy zwycięzcom nagrody Pióro Nadziei 2019 Markowi i Tomaszowi Sekielskim oraz Ewie Ewart, która otrzymała nagrodę specjalną za całokształt pracy medialnej na rzecz praw człowieka. Wśród nominowanych do nagrody Pióro Nadziei 2019 znaleźli się również: Anna Gmiterek-Zabłocka, reporterka radia TOK FM w Lublinie, Anna i Jakub Górniccy – założyciele i redaktorzy serwisu z dziennikarstwem międzynarodowym outride.rs oraz Maja Staśko, dziennikarka i aktywistka.

Dowiedz się więcej o tegorocznych nagrodach>>>

1200x1200

Śledź #30AmnestyPL w social media

Powiązany temat