O prawdziwym Avatarze w Indiach – wykład Felixa Padela w Warszawie i w Poznaniu

Amnesty International zaprasza na wykład brytyjskiego antropologa, Felixa Padela - "Mining and civil war in India"("Górnictwo i wojna domowa w Indiach"), który zostanie wygłoszony w Warszawie i w Poznaniu 13 października o godz. 16.30 w Centrum Kultury Nowy Wspaniały Świat przy ul. Nowy Świat 63 w Warszawie.

dongria_kondh_01Brytyjski antropolog odwiedzi Warszawę 13 października a spotkanie odbędzie się o godz. 16.30 w Centrum Kultury Nowy Wspaniały Świat przy ul. Nowy Świat 63. W Poznaniu będzie gościem Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej UAM w dniu 17 października 2011 roku (poniedziałek) o godz. 12.00 w sali im. Józefa Burszty (Collegium Historicum, ul. Św. Marcin 78, I piętro).

Felix Padel od 30 lat mieszkający w Indiach, autor książek o tubylczych ludach tego kraju, absolwent Oxfordu i Uniwersytetu w Delhi, pra- prawnuk Karola Darwina, przyjeżdża do Polski na zaproszenie Amnesty International.

Tematem wystąpienia dr Padela jest bardzo ciężka sytuacja ludów tubylczych w Indiach (adivasi), a w szczególności ludu Dongria Kondh, których walka z potężnym przemysłem aluminiowym określana jest jako „rzeczywisty Avatar”.

Położenie wysiedlanych tubylczych grup plemiennych jest niezwykle trudne, nie tylko ze względu na -projekty rozwojowe-, które od czasu odzyskania niepodległości przez Indie doprowadziły do wysiedlenia ok. 20 milionów adivasi, lecz również ze względu na konflikt zbrojny toczący się na ich terenach. Adivasi są wciągani w ten konflikt wbrew własnej woli. Odpowiedzią władz na działania maoistowskiej partyzantki na terenach adivasi są niezwykle brutalne pacyfikacje tubylczych wsi. Sytuację pogarsza fakt, że tradycyjnie adivasi postrzegani są jako grupa funkcjonująca poza hinduistycznym systemem kastowym, znajdując się na społecznej drabinie niżej niż „niedotykalni”, dalici.

Fundacja Gandhiego przyznała tegoroczną pokojową nagrodę Adivasi (tubylczym ludom Indii). Na przekazanie nagrody, które odbędzie się 7 listopada w londyńskiej siedzibie Amnesty International, jako ekspert, zaproszony został właśnie dr Felix Padel.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Oddaj głos na Polskę i Europę oparte na szacunku i równości!

Poszukujemy wolontariuszy i wolontariuszek do pomocy przy Maratonie Warszawskim

Poszukujemy osoby do współpracy przy organizacji Maratonu Pisania Listów

Powiązany temat

Amnesty International odstępuje od współpracy z firmami z branży paliw kopalnych