O walce ze stereotypami i dyskryminacją – Amnesty International

O walce ze stereotypami i dyskryminacją

Amnesty International patronuje książce "Pakistańska córka" Marii Toorpakai i Katherine Holstein. Biograficzna powieść o Marii Toorpakai, która, by zrealizować swoje marzenia o uprawianiu sportu, musiała przeciwstawić się dyskryminującej kobiety ideologii.

„Nazywam się Maria Toorpakai Wazir. Pochodzę z jednej z najbardziej niebezpiecznych części Pakistanu. Mój dom to siedziba talibów. Kobiety wiodą tu bardzo nieszczęśliwe życie…”.

Tak zaczyna swoją opowieść Maria Toorpakai, znana na świecie, pochodząca z Pakistanu, zawodniczka squasha. Tam, gdzie się wychowała, dla kobiet wszystko jest haram – zakazane: edukacja, słuchanie muzyki, opuszczanie domu bez towarzystwa mężczyzny, wybór ubrania, własne poglądy… Od najmłodszych lat dziewczynki są uległe i posłuszne. Ale nie Maria.

Miała talent do gry w squasha i chciała być najlepsza na świecie, ale na terenach opanowanych przez talibów sport mogą uprawiać jedynie chłopcy. Podjęła więc gigantyczne ryzyko i zaczęła udawać jednego z nich: przebierając się, ścinając włosy, owijając piersi bandażem.

Rodzice wspierali Marię od samego początku. Ale nawet oni nie byli w stanie zapewnić jej bezpieczeństwa, gdy zaczęto grozić jej śmiercią. Maria uciekła do Kanady, aby ocalić życie i marzenia.

Inspirująca opowieść o walce ze stereotypami i dyskryminacją, które próbują pozbawić Marię prawa do bycia, kim chce.

napisała o książce Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International Polska.

Dzisiaj Maria walczy o prawa kobiet w Pakistanie. Poprzez fundację wspiera rodziny, by edukowały dziewczęta i umożliwiały im uprawianie sportu.

Więcej o książce na stronie wydawnictwa>>>

Stop dyskryminacji romskich uchodźców!

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy

Powiązany temat

Iran: Społeczność międzynarodowa musi pilnie podjąć odpowiednie kroki w obliczu brutalnego tłumienia demonstracji po śmierci Mahsy Amini