Obama: zdjęcia z tortur nie zostaną opublikowane. – Amnesty International

Obama: zdjęcia z tortur nie zostaną opublikowane.

-Istoty ludzkie były torutowane i pozbawione podstawowych praw. Obywatele amerykańscy zostali okłamani a przedstawiciele rządu, którzy usprawiedliwiali i przyzwalali na politykę nadużyć zostali zwolnienie z odpowiedzialności za swoje czyny. Świat stracił wiarę w szacunek Stanów Zjednoczonych dla ludzkiej godności. Sprawa wciąż pozostaje niewyjaśniona.-
-W momencie, gdy administracja Obamy odstąpiła od swojego prawnego obowiazku opublikowania zdjęć dokumentujących tortury, odebrano Amnerykanom możliwość zrozumienia zakresu i stopnia nadużyć, jakie były podejmowane w ich imieniu.-
-Decyzja w sprawie niepublikowania zdjęć dokumentujących tortury tylko bardziej wskazuje na pilną potrzebę przeprowadzenia śledztwa celem ujawnienia, oskarżenia winnych i ostatecznego zamkięcia sprawy tortur.-
Dodatkowe informacje:
Aleksandra Minkiewicz