Obchody 50-lecia Amnesty International w regionach. – Amnesty International

Obchody 50-lecia Amnesty International w regionach.

Amnesty International już od 50 lat działa na rzecz praw człowieka na całym świecie. Od maja do grudnia będzie trwać kampania AI@50, podczas której Amnesty International podejmować będzie między innymi temat wolności słowa.

A150_POL_RGB_CP_small1. Katowice

Katowicka Grupa Lokalna Amnesty International zaprasza bardzo serdecznie na wspólne świętowanie 50-tych urodzin Amnesty International!

W Ogrodzie Trzech Stawów 28 maja od 12:00 odbędzie się piknik urodzinowy

– W trakcie pikniku zostaną przeprowadzone warsztaty o prawach człowieka przez Grupę Edukacyjną Amnesty International,

– zakwitnie Drzewo Praw Człowieka,

– będziemy zbierać podpisy pod petycją dotyczącą białoruskich więźniów sumienia, – zdmuchniemy świeczkę na

urodzinowym torcie,

– czekają na Was także inne atrakcje. Gorąco zapraszamy na to wydarzenie!

2. Łódź

28 maja w parku “na Zdrowiu” w Łodzi odbędzie się piknik rodzinny z okazji 50 urodzin Amnesty International, na który zaprasza grupa lokalna z Łodzi.

Dla najmłodszych dzieci przewidziane są zabawy i konkursy rysunkowe oraz wspólne przyozdabianie urodzinowych laurek. Nieco starsi będą mieli okazję wziąć udział w warsztatach, podczas których dowiedzą czym są prawa człowieka, czym jest godność i dlaczego pojęcia te są tak ważne. Rodzice będą mogli dowiedzieć się czegoś więcej na temat działalności Amnesty International w Polsce i na świecie oraz przyłączyć się do naszych działań podpisując petycję w obronie więźniów sumienia na Białorusi.

Zostanie również stworzona olbrzymia kartka urodzinowa, na której każdy będzie mógł napisać swoje życzenia dla Amnesty International.

Jednym, słowem każdy znajdzie coś dla siebie.

Początek o godz. 13:00 w parku “na Zdrowiu” w okolicach stawu.

3. Opole

28 maja pod Pomnikiem Bojownikom o Polskość Śląska Opolskiego o godzinie 16.00 odbędą się obchody 50 urodzin stowarzyszenia.

Podczas happeningu Opolanie będą mogli:

– poznać historię powstania Amnesty International,

– bliżej zapoznać się z działalnością ruchu na rzecz praw człowieka,

– poczęstować się urodzinowym tortem,

– posłuchać znanych utworów w wykonaniu młodych i utalentowanych muzyków z I LO im. H. Sienkiewicza w Kędzierzynie-Koźlu.

Na urodzinach nie zabraknie występu zespołu Mantikora, sztuczek kuglarzy i szczudlarzy. Mieszkańcy Opola będą mogli również włączyć się do wspólnego rysowania na opolskim bruku wielkiej świecy okolonej drutem kolczastym.

4. Warszawa

W sobotę 28 maja ulicami Warszawy przejedzie wyjątkowy tramwaj, w którego wnętrzu świętowane będą pięćdziesiąte urodziny Amnesty International. Początek o godz. 13.00 na Pl. Narutowicza.

W Tramwaju Praw Człowieka będzie można :

– osobiście złożyć życzenia Amnesty International i razem z działaczami/działaczkami organizacji wznieść toast za wolność,

– wyrazić swój sprzeciw wobec naruszaniu wolności słowa na Białorusi,

– podpisać się pod petycjami w sprawach więzionych białoruskich opozycjonistów,

– zobaczyć wystawę pięćdziesięciu plakatów przedstawiających akcje i kampanie Amnesty International z różnych lat działalności,

– obejrzeć występ teatru improwizowanego Klancyk, którego przedstawienia tworzone są na oczach widza, w wyniku interakcji aktorów i publiczności.

Tramwaj Praw Człowieka wyruszy o godzinie 13.00 z Placu Narutowicza.

5. Wrocław

Grupa lokalna Amnesty International z Wrocławia zaprasza w czwartek 2 czerwca na happening, w trakcie którego każdy, kto wyrazi swój sprzeciw wobec łamania praw człowieka sprawi, że symboliczne Drzewo Praw Człowieka zakwitnie w centrum Wrocławia.

Akcja dotyczy problemu ubóstwa i łamania praw człowieka w zanieczyszczonym przez przemysł naftowy regionie Delty Nigru. Happening rozpocznie się o godzinie 12.00 na ul. Oławskiej we Wrocławiu.

Będzie można podpisać się pod petycją lub wysłać pocztówkę z apelem do prezydenta Nigerii o zaangażowanie w oczyszczenie Delty Nigru, wprowadzenie przepisów regulujących działalność korporacji w regionie oraz konsultowanie ich z mieszkańcami.

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat

Izrael/OTP: Rośnie liczba bezprawnych zabójstw i innych przestępstw. Apartheid Izraela wobec Palestyńczyków musi się skończyć