Oblicza syryjskich uchodźców na fotografiach Filipa Ćwika – Amnesty International

Oblicza syryjskich uchodźców na fotografiach Filipa Ćwika

Amnesty International patronuje wystawie zdjęć Filipa Ćwika "12 twarzy". Czarno-białe zdjęcia przedstawiają syryjskich uchodźców sportretowanych w obozie w Turcji. Każde zdjęcie opowiada odrębną, bardzo przejmującą historię osób uciekających z Syrii przed wojną.
Mohammed Az-Ayman, fot. Filip Ćwik

Seria 12 portretów wykonana została syryjskim uchodźcom w obozie Islahii w Turcji na początku września 2012, kamerą 4×5 cala,  na czarno białym materiale Polaroid 55. Zdjęciom towarzyszą opowieści bohaterów zdjęć spisanych przez Michała Kacewicza. Jest to wystawa, która wymaga wyciszenia i refleksji, to niezwykłe świadectwo które opowiada losy życiowe bohaterów w obliczu toczącej się wojny. Wystawa odbędzie się w ramach II Opolskiego Festiwalu Fotografii. Zapraszamy w sobotę 13.10.2012r,  do Muzeum Śląska Opolskiego, ul. Św. Wojciecha 13, o godz. 17.00.

Kliknij tutaj, by zobaczyć stronę wydarzenia.

Ibrahim Amin i Ahmad Abd al-Latif, fot. Filip Ćwik

12 TWARZY

Według Emmanuela Levinasa, twarz nigdy nie może zostać w pełni scharakteryzowana, nigdy w pełni przedstawiona. Jest czymś nieskończonym, nieokreślonym elementem, który burzy jedność i spokój naszego świata. Tym samym wzywa nas do rozmowy, do zwrócenia uwagi, do spojrzenia jednej twarzy w drugą twarz. Dwanaście historii, okrutnych i nieludzkich przeżyć, zarejestrowanych na dwa sposoby. Spisanych na karcie papieru i utrwalonej na fotograficznej kliszy wielkoformatowej. Syryjscy uchodźcy przebywający  w tureckich obozach nie zawsze są skłonni do mówienia, lecz ich postawa, wyraz twarzy i wyrysowane  na niej emocje nie wymagają komentarza i większych wyjaśnień. W twarzy, niczym w zwierciadle, odbijają się strach, lęk, bezsilność, rezygnacja, wyparcie, złość, ale też duma i szacunek. Wachlarz emocji, znany tylko tym, którzy spojrzeli wojnie w twarz.

Marwan Khallak, fot. Filip Ćwik

Filip Ćwik

Urodzony w 1973 roku w Szczecinie. Założyciel Agencji Napo Images. Fotoreporter tygodnika “Newsweek Polska”, wcześniej związany ze szczecińskim oddziałem Gazety Wyborczej. Tworzył i prowadził Dział Foto w dzienniku “Polska The Times”. Pomysłodawca i juror konkursu “Newsreportaż”. Studiował kulturoznawstwo na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Interesują go wszelkie formy dokumentalne – filmowe, radiowe a nade wszystko fotograficzne. Prowadzi zajęcia na Instytucie Dziennikarstwa przy Uniwersytecie Warszawskim.

Ważniejsze nagrody i wyróżnienia:

• 2011 – World Press Photo – III miejsce w kategorii “People in the News” za fotoreportaż “National Mourning”
  • 2011 – Grand Press Photo – III nagroda w kategorii “Ludzie” za zdjęcie pojedyncze “Żałoba Narodowa”
  • 2011 – Sony World Photography Awards – short list in the Current Affairs
  • 2009 – Grand Press Photo – II miejsce w kategorii “Ludzie” za fotoreportaż “Wieczni harcerze”
  • 2009 – Grand Press Photo – II miejsce w kategorii “News” za fotoreportaż “Tonący Przemysł”
  • 2007 – Konkurs Fotografii Prasowej – I miejsce w kategorii “Ludzie i Wydarzenia” za  fotoreportaż “Ostatnie dni premiera”.
  • 2006 – BZWBK Press Photo. Nagroda specjalna Banku Zachodniego WBK “Warta być razem”.
  • 2006 – BZWBK Press Photo – II miejsce w kategorii Portret.
  • 2006 – Konkurs Fotografii Prasowej – II miejsce w kategorii “Kultura i Sztuka” za fotoreportaż “XV MKP im. Fryderyka Chopina”.
  • 2005 – Grand Press Photo. Wyróżnienie za zdjęcie pojedyncze
  • 2002 – Konkurs Fotografii Prasowej – I miejsce w kategorii “Ludzie” za fotoreportaż, “Kampania Leszka Millera”

Nie dla poniżającej masowej detencji w polskich ośrodkach dla cudzoziemców!

Powiązany temat

Poszukujemy osoby na stanowisko: Menadżera_Menadżerki ds. finansowych

Powiązany temat

Wolontariat przy tworzeniu treści dostępnych dla osób z niepełnosprawnościami