Ocalały z piekła tortur. Farhod

Zapraszamy na wyjątkowe spotkanie z Farhodem Muchtarowem, obrońcą praw człowieka, który ponad rok spędził w więzieniu w Uzbekistanie - kraju, w którym na porządku dziennym są niesprawiedliwe procesy, represje wobec krytyków władz i tortury. Spotkanie odbędzie się 20.10 o 18:00 w warszawskiej klubokawiarni Znajomi Znajomych.

Tortury w Uzbekistanie

Farhod Muchtarow jest jedną z wielu ofiar łamania praw człowieka w Uzbekistanie. Sądy w Uzbekistanie często opierają swoje wyroki na zeznaniach uzyskanych w wyniku tortur. Osobom, które złożą skargę na tortury grozi prześladowanie, zastraszanie oraz dalsze tortury. Panuje bezkarność, niewielu sprawców staje przed wymiarem sprawiedliwości. Szczególnie zagrożeni są obrońcy praw człowieka i członkowie grup religijnych. Uzbekistan nie wypełnia swoich zobowiązań dotyczących ochrony praw człowieka i nie zezwala na wizyty w kraju międzynarodowych ekspertów ds. zwalczania tortur. Władze Uzbekistanu dopuszczają się tortur, m.in.: bicia pałkami, żelaznymi prętami i butelkami napełnionymi wodą; przykuwania do kaloryferów lub zawieszania na hakach pod sufitem; podduszania przy pomocy plastikowych worków lub masek gazowych; wkuwania igieł pod paznokcie rąk i stóp; elektrowstrząsów; gwałtów i wykorzystywania seksualnego kobiet i mężczyzn.

Obrońca praw człowieka Farhod Muchtarow

Farhod Muchtarow jest wieloletnim członkiem Sojuszu Praw Człowieka w Uzbekistanie. Udziela pomocy prawnej osobom, których prawa społeczne i ekonomiczne zostały złamane. Przed aresztowaniem występował jako obrońca publiczny oraz uczestniczył w pikietach wzywających do zwrócenia uwagi na złą sytuację praw człowieka w Uzbekistanie.

17 lipca 2009 roku został aresztowany na podstawie motywowanych politycznie zarzutów. Oskarżono go o oszustwo (artykuł 168-3 uzbeckiego kodeksu karnego) oraz korupcję (artykuł 28-211-2). 2 października 2009 roku po rozprawie pełnej naruszeń proceduralnych Rejonowy Sąd Karny skazał Muchtarowa na 5 lat więzienia.

Członkowie Sojuszu Praw Człowieka, którzy uczestniczyli w rozprawie sądowej, powiedzieli, że sędzia regularnie przerywała Muchtarowi i jego prawnikom. Co najmniej raz groziła wyrzuceniem go z sali i prowadzeniem rozprawy bez jego udziału, po tym jak powiedział coś szeptem do swojego prawnika. Odmówiła przyjęcia od prawników Muchtarowa petycji, w tym wniosku o przedstawienie zeznań świadków obrony. Dwóch z nich zamierzało zeznać, że ich podpisy na oświadczeniu złożonym w sądzie zostały sfałszowane. Sędzia odmówiła również prawnikom Muchtarowa udzielenia czasu na przygotowanie mowy końcowej. Część rozpraw odbyła się bez tłumacza, mimo że jeden z prawników Muchtarowa nie zna języka uzbeckiego. Pomimo braku dowodów winy i wycofania oskarżeń przez powodów, Muchtarow został pozbawiony wolności. Po apelacji wyrok zredukowano do 4 lat więzienia.

1 grudnia 2010 roku władze Uzbekistanu uwolniły Muchtarowa. Odzyskał wolność w przeddzień wizyty sekretarz stanu USA Hilary Clinton w Uzbekistanie. Dzień wcześniej Clinton oświadczyła na spotkaniu z organizacjami społeczeństwa obywatelskiego w Kazachstanie, że podczas rozmowy z prezydentem Uzbekistanu, Islamem Karimovem, podniesie kwestię uwięzionych obrońców praw człowieka. W wypowiedziach dla uzbeckich mediów podkreślała wagę praw człowieka w relacjach między USA a Uzbekistanem.

Uwolnienie Farhoda Muchtarowa jest dowodem na siłę i skuteczność presji społeczności międzynarodowej i państw pozostających w relacjach z Uzbekistanem.

Serdecznie zapraszamy!

20 października (poniedziałek) o 18:00 w Znajomi Znajomych, ulica Wilcza 58A
Strona wydarzenia na Facebook’u >>>

Farhod Muchtarow, fot. prywatne.

Obrońca praw człowieka zatrzymany i torturowany

Powiązany temat

Stanowisko Amnesty International ws. zmiany definicji zgwałcenia