Ochrona “niewidzialnych” migrantów na obrzeżach Europy obowiązkiem UE – Amnesty International

Ochrona “niewidzialnych” migrantów na obrzeżach Europy obowiązkiem UE

Co roku tysiące ludzi, uciekając przed konfliktami zbrojnymi czy biedą, próbuje w nieprzygotowanych do tego łodziach dotrzeć do Europy. Niektóre państwa europejskie prowadzą jednak politykę wypychania migrantów poza UE. Opóźnianie akcji ratunkowych kosztowało już życie setek osób. Jutro Amnesty International wręczy władzom UE petycję podpisaną przez 70 tysięcy jej obywateli, domagając się poszanowania praw migrantów i uchodźców. Równolegle odbędzie się akcja w Warszawie, gdzie mieści się główna siedziba unijnej agencji FRONTEX.

Amnesty International przedstawi jutro w Brukseli petycję podpisaną przez ponad 70 000 osób. Petycja nawołuje Unię Europejską i rządy 27 krajów członkowskich, by przestały narażać ludzi na niebezpieczeństwo na morskich i lądowych granicach Europy. W tym samym czasie w Warszawie aktywiści grupy lokalnej będę protestować przeciwko naruszaniu praw migrantów i uchodźców przed główną siedzibą unijnej agencji zarządzania współpracą operacyjną na granicach zewnętrznych UE FRONTEX.

Tysiące osób w całej Europie wyraziło już zaniepokojenie tym, co w sposób niemal niedostrzegalny dzieje się na naszych granicach. To dla Europy powód do wstydu. – powiedziała Weronika Rokicka, koordynatorka kampanii Amnesty International. – Kontrola granic to jeden z niewielu obszarów, w których kraje UE mogą w dużej mierze uniknąć odpowiedzialności. Jeśli kogoś nie widać, to łatwo go ignorować – migranci są ofiarami takiego myślenia.

Każdego roku tysiące osób, mając nadzieję na dotarcie do brzegów Europy, podejmuje niebezpieczną podróż łodziami niezdatnymi do żeglugi. Niektórzy uciekają przed konfliktem, inni przed utrzymującą się biedą. Przez ostatnie dziesięć lat kraje europejskie coraz silniej starają się zapobiegać przekraczaniu granic UE przez migrantów. Rządy często uciekają się do środków zmuszających uchodźców do wyboru niebezpiecznej trasy drogą morską, co bywa fatalne w skutkach. W zeszłym miesiącu sześcioro Syryjczyków zginęło, gdy zatonęła ich łódź na Morzu Egejskim. Wśród nich była ciężarna siedemnastolatka oraz matka z dzieckiem.

Jutro Amnesty International organizuje dwie wielkie akcje: jedną przed Parlamentem Europejskim w Brukseli, a drugą w Warszawie – przed siedzibą FRONTEX-u – agencji odpowiedzialnej m.in. za koordynację kontroli granic zewnętrznych UE. Obie akcje nawiązywać będą do tonących łodzi, które stały się symbolem losu migrantów i uchodźców próbujących dostać się do Europy. Amnesty International wzywa do większej przejrzystości i odpowiedzialności za zarządzanie granicami Europy.

AP Photo/Italian Coast Guard, Francesco Malavolta

Akcja warszawskiej grupy Amnesty International rozpocznie się dokładnie o godzinie 17.00 przed budynkiem FRONTEX-u, przy Rondzie ONZ 1. Członkowie grupy lokalnej zamierzają przekazać przedstawicielowi FRONTEX-u postulaty dotyczące respektowania przez pracowników tej agencji praw migrantów i uchodźców. Zwrócą również uwagę na dotychczasowe uchybienia agencji w prowadzonych przez nią działaniach. By zwizualizować problem, wolontariusze będą przebrani za migrantów, starających się dotrzeć w małym pontonie do granic państw UE.

Więcej o prawach uchodźców >>

Nie dla represji wobec osób niosących pomoc

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty