Od 19 października wystawa ?Prawa człowieka w obiektywie? gości w Szczecinie. – Amnesty International

Od 19 października wystawa ?Prawa człowieka w obiektywie? gości w Szczecinie.

Wystawa przedstawia zdjęcia, zakwalifikowane do finału I edycji konkursu fotograficznego Amnesty International pod tym samym tytułem, która odbyła się jesienią ubiegłego roku.
Ekspozycja składa się z 45 fotografii, wśród których jest 12 zwycięskich zdjęć, wybranych przez użytkowników portalu plfoto.com oraz pozostałe finałowe prace.
Wstępną selekcję zdjęć przeprowadziło jury konkursowe w składzie: Andrzej Świetlik – wybitny polski fotografik, współtwórca grupy artystycznej Łódź Kaliska, Jerzy Katolik – prezes Zarządu Corporate Services Sp. z o.o. oraz Adam Sanocki – członek Zarządu Amnesty International.
Konkurs zorganizowany został w ramach obchodów 60 rocznicy uchwalenia Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka, która miała miejsce 10 grudnia 2008. Dokument ten, zawierający 30 artykułów, jest najważniejszym dokumentem dotyczącym praw człowieka, który państwa należące do Organizacji Narodów Zjednoczonych podpisały 10 grudnia 1948 roku.
Organizatorzy konkursu pragnęli, by fotograficy z całej Polski – profesjonaliści i amatorzy – pokazali, czym dla nich są prawa człowieka, w jaki sposób kształtują życie ich i oraz ludzi, którzy ich otaczają.
Wystawa odwiedziła już kilka miast Polski, m.in. Łódź, Toruń, Piłę, Gdańsk, Lublin i Warszawę, gdzie miała otwarcie w lutym tego roku.