Odczaruj Orient

306000_587386531279097_2812239_nIdea festiwalu nawiązuje do koncepcji palestyńsko-amerykańskiego intelektualisty Edward’a Said’a, a konkretnie jego najgłośniejszego dzieła – “Orientalizmu”. W pracy tej rozprawia się on z funkcjonującym w świecie zachodu wyobrażeniem na temat tzw. “orientu”, którego spuścizną są funkcjonujące do dnia dzisiejszego stereotypy i uprzedzenia.
Program festiwalu został stworzony z myślą o najbardziej aktualnych wydarzeniach na Bliskim Wschodzie. Zaprezentowane zostaną filmy pełnometrażowe i etiudy dokumentalne, a po pokazach odbędą się debaty ze znakomitymi ekspertami zajmującymi się zagadnieniem Bliskiego Wschodu na co dzień.
Dodatkowo, do 28 kwietnia w Galerii Pauza będzie można zobaczyć wystawę Filipa Ćwika – 12 Twarzy, poświęconą syryjskim uchodźcom, które to zagadnienie omówione zostanie szerzej w dniu 22 kwietnia w ramach dyskusji: UCHODŹCY NA BLISKIM WSCHODZIE.
Szczegółowy program wydarzeń znajduje się w załącznikach oraz na Facebooku:
disORIENTit
12 Twarzy