Odczaruj Orient – Amnesty International

Odczaruj Orient

Zapraszamy na festiwal "disORIENTit: odczaruj orient", który odbędzie się w dniach 22-27 kwietnia w krakowskiej Galerii Pauza. W ramach festiwalu poruszone zostaną bieżące tematy kulturowo-społeczno-polityczne z obszaru Bliskiego Wschodu.

306000_587386531279097_2812239_nIdea festiwalu nawiązuje do koncepcji palestyńsko-amerykańskiego intelektualisty Edward’a Said’a, a konkretnie jego najgłośniejszego dzieła – “Orientalizmu”. W pracy tej rozprawia się on z funkcjonującym w świecie zachodu wyobrażeniem na temat tzw. “orientu”, którego spuścizną są funkcjonujące do dnia dzisiejszego stereotypy i uprzedzenia.

Program festiwalu został stworzony z myślą o najbardziej aktualnych wydarzeniach na Bliskim Wschodzie. Zaprezentowane zostaną filmy pełnometrażowe i etiudy dokumentalne, a po pokazach odbędą się debaty ze znakomitymi ekspertami zajmującymi się zagadnieniem Bliskiego Wschodu na co dzień.

Dodatkowo, do 28 kwietnia w Galerii Pauza będzie można zobaczyć wystawę Filipa Ćwika – 12 Twarzy, poświęconą syryjskim uchodźcom, które to zagadnienie omówione zostanie szerzej w dniu 22 kwietnia w ramach dyskusji: UCHODŹCY NA BLISKIM WSCHODZIE.

Szczegółowy program wydarzeń znajduje się w załącznikach oraz na Facebooku:

disORIENTit

12 Twarzy

Żądaj równych szans dla wszystkich uczniów i uczennic w Polsce!

Зміни до Закону про допомогу ускладнять ситуацію біженців з України

Powiązany temat

Nowelizacja ustawy pomocowej utrudni sytuację uchodźców_czyń z Ukrainy

Powiązany temat