Przekaż

podatku
PRZEKAŻ 1% NA OCHRONĘ PRZED PRZEMOCĄ SEKSUALNĄ!

- Broń praw kobiet w Polsce.
- Sprzeciw się przemocy seksualnej.
- Walcz z nami!

Oddaj głos na Pióro Nadziei 2019!

Amnesty International po raz 18 przyzna nagrodę Pióro Nadziei osobie, której praca w ciągu minionych 12 miesięcy przyczyniła się do pozytywnej zmiany w zakresie praw człowieka. Do udziału w konkursie zgłaszać można kandydatury dziennikarzy, blogerów, pisarzy i innych osób pracujących w mediach. Wręczenie nagrody będzie jednym z głównych wydarzeń w ramach obchodów 30-lecia organizacji w Polsce.

„Wręczając nagrodę chcemy docenić osobę, która swoją pracą w mediach, poprzez różne formy – reportaż, wywiad, nagranie – nagłaśnia sprawy ważne i niesie nadzieję na poprawę sytuacji osób, których prawa są łamane” – powiedziała Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International w Polsce.

Kandydatów i kandydatki do nagrody mogą zgłaszać osoby indywidualne, redakcje, organizacje pozarządowe lub firmy do godziny 23:59 2 lutego br., posługując się zamieszczonym poniżej formularzem.

Osobę, która otrzyma nagrodę wytypuje jury w składzie:

Justyna Kopińska – dziennikarka i autorka, nagrodzona Piórem Nadziei w 2014 roku za reportaż „Czy Bóg wybaczy siostrze Bernadetcie?”

Anton Ambroziak – dziennikarz i publicysta, związany m.in. z redakcją OKOPress, laureat nagrody Pióro Nadziei w 2018 roku

Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International w Polsce oraz osoba reprezentująca Radę Programową Stowarzyszenia.

„Tegoroczna nagroda ma też dla nas wyjątkowy wymiar, w związku z tym, że Stowarzyszenie Amnesty International świętuje 30-lecie działalności w Polsce. Planujemy przyznanie dodatkowego wyróżnienia” – podkreśla Draginja Nadaždin.

Nagroda Pióro Nadziei jest wręczana przez Amnesty International od 2002 roku. Statuetkę – przeźroczyste pióro z zatopionym w środku drutem kolczastym, przymocowane do betonowego etui, wykonała agencja FatBaby.

Wyślij zgłoszenie na adres e-mail rzecznik@amnesty.org.pl lub za pomocą formularza poniżej.

Wkrótce więcej informacji o wręczeniu nagrody – dołącz do wydarzenia!>>>

Regulamin nagrody

Wyślij zgłoszenie do Pióra Nadziei

Jeśli chcesz, załącz plik z dodatkowymi informacjami

Dane osobowe przetwarzamy na podstawie obowiązujących przepisów prawa (m.in. Rozporządzenia UE 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016) w ramach konkursu "Pióro Nadziei 2019" na czas realizacji działań statutowych. Pamiętaj, że masz prawo dostępu do swoich danych. Możesz zwrócić się do nas z prośbą o ich sprostowanie, usunięcie lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz też wycofać swoją zgodę, a także złożyć skargę do organu nadzorczego. W sprawie danych osobowych kontaktuj się z nami pod adresem: dane@amnesty.org.pl.