Oddaj głos na Pióro Nadziei 2019!

Amnesty International po raz 18 przyzna nagrodę Pióro Nadziei osobie, której praca w ciągu minionych 12 miesięcy przyczyniła się do pozytywnej zmiany w zakresie praw człowieka. Do udziału w konkursie zgłaszać można kandydatury dziennikarzy, blogerów, pisarzy i innych osób pracujących w mediach. Wręczenie nagrody będzie jednym z głównych wydarzeń w ramach obchodów 30-lecia organizacji w Polsce.

„Wręczając nagrodę chcemy docenić osobę, która swoją pracą w mediach, poprzez różne formy – reportaż, wywiad, nagranie – nagłaśnia sprawy ważne i niesie nadzieję na poprawę sytuacji osób, których prawa są łamane” – powiedziała Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International w Polsce.

Kandydatów i kandydatki do nagrody mogą zgłaszać osoby indywidualne, redakcje, organizacje pozarządowe lub firmy do godziny 23:59 2 lutego br., posługując się zamieszczonym poniżej formularzem.

Osobę, która otrzyma nagrodę wytypuje jury w składzie:

• Justyna Kopińska – dziennikarka i autorka, nagrodzona Piórem Nadziei w 2014 roku za reportaż „Czy Bóg wybaczy siostrze Bernadetcie?”,
  • Anton Ambroziak – dziennikarz i publicysta, związany m.in. z redakcją OKOPress, laureat nagrody Pióro Nadziei w 2018 roku,
  • Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International w Polsce oraz osoba reprezentująca Radę Programową Stowarzyszenia.

„Tegoroczna nagroda ma też dla nas wyjątkowy wymiar, w związku z tym, że Stowarzyszenie Amnesty International świętuje 30-lecie działalności w Polsce. Planujemy przyznanie dodatkowego wyróżnienia” – podkreśla Draginja Nadaždin.

Nagroda Pióro Nadziei jest wręczana przez Amnesty International od 2002 roku. Statuetkę – przeźroczyste pióro z zatopionym w środku drutem kolczastym, przymocowane do betonowego etui, wykonała agencja FatBaby.

Wyślij zgłoszenie na adres e-mail [email protected] lub za pomocą formularza poniżej.

Wkrótce więcej informacji o wręczeniu nagrody – dołącz do wydarzenia!

Regulamin nagrody