Oderwij się razem z Amnesty na Docs Against Gravity – Amnesty International

Oderwij się razem z Amnesty na Docs Against Gravity

14. Millenium Docs Against Gravity Film Festival, święto kina dokumentalnego, odbędzie się w dniach 12-26 maja. Amnesty International wręczy na nim nagrodę na najlepszy film o prawach człowieka i zorganizuje debatę.

Festiwal jako jedyny w Polsce będzie się odbywał równolegle w pięciu polskich miastach: 12-21 maja 2017 roku w Warszawie i Wrocławiu, 17-26 maja w Gdyni, 15-21 maja w Bydgoszczy, zaś 11-14 maja w Lublinie. Organizatorzy zachęcają do przyjścia hasłem: ODERWIJ SIĘ! – od przyzwyczajeń i stereotypów, aby otworzyć się na świat pokazywany przez najciekawszy i najszybciej rozwijający się gatunek filmowy: kino dokumentalne.

W tym roku, jak i w poprzednich latach, nagroda Amnesty International przyznana zostanie filmowi, który w ocenie jury najbardziej przyczynił się do budowania świadomości na temat praw człowieka i do zmiany rzeczywistości, którą opisuje. Zwycięski film otrzyma 3000 EUR i statuetkę.

“Poszukujemy obrazu, przybliżającego sytuację ludzi, których prawa są naruszane, pokazującego problemy, z jakimi muszą się zmagać. Interesuje nas bardzo wiele tematów, ale ważniejszy jest sposób ich przedstawienia, dostarczenia wiedzy o łamaniu praw człowieka” – pisze o nagrodzie Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International Polska.

Poruszając tematykę praw człowieka na świecie, filmy dokumentalne stają się inspiracją i zachętą do działania dla wielu ludzi. Filmowcy realizują w ten sposób cel, jakim jest szerzenie świadomości o sytuacji praw człowieka. Ważne jest to, że sami nie pozostają obojętni. Przyznając nagrodę chcemy im za to podziękować.

– dodaje Draginja Nadaždin.

W skład jury wchodzą: Draginja Nadaždin (dyrektorka Amnesty International Polska), Mirosław Chojecki (prezes Stowarzyszenia Wolnego Słowa, b. więzień sumienia), Tadeusz Sobolewski (krytyk filmowy i publicysta Gazety Wyborczej). Lista filmów biorących udział w konkursie dostępna jest na stronie festiwalu.

19 maja o godz. 18:00 w Warszawie w Kinotece zapraszamy na film “Wolność słowa wolna od lęku”, a po filmie na debatę „Jak łatwo oddać swoją wolność? Jakie są współczesne zagrożenia dla wolności słowa i prawa do prywatności?”.

Z jednej strony panuje dziś uzasadnione przekonanie, że nigdy wcześniej „człowiek Zachodu” nie mógł korzystać z tak dużej przestrzeni wolności jak współcześnie. Z drugiej strony takie filmy jak „Wolność słowa wolna od lęku” pokazują czyhające na nas niebezpieczeństwo totalnej kontroli nad naszym życiem. Czy nie żyjemy już w matriksie, karmiąc się złudzeniami o naszej wolności? A jeśli tak, to jak się obudzić? Amnesty International prowadzi kampanie, które mają na celu powstrzymanie niebezpieczeństwa masowej inwigilacji. Prywatne dane mogą być wykorzystywane m.in. do prześladowania dziennikarzy, aktywistów, profilowania i dyskryminowania mniejszości, ograniczania wolności słowa.

Podczas debaty razem z reżyserem filmu oraz zaproszonymi gośćmi zastanowimy się nad tymi problemami, a także nad tym, jak nie dać sobie odebrać wolności w łatwy sposób.

W debacie udział wezmą:

• Tarquin Ramsay – reżyser filmu „Wolność słowa wolna od lęku”
  • Dorota Głowacka – prawniczka Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka, zajmuje się zagadnieniami związanymi ze swobodą wypowiedzi i prawem do prywatności, Koordynatorka programu Obserwatorium Wolności Mediów w Polsce HFPC, doktorantka w Katedrze Prawa Międzynarodowego i Stosunków Międzynarodowych na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego
  • Piotr Niemczyk – wykładowca Centrum Badań nad Terroryzmem Collegium Civitas, były funkcjonariusz Urzędu Ochrony Państwa i wiceminister gospodarki, działacz opozycji w PRL
  • Aleksandra Zielińska – koordynatorka kampanii Amnesty International, zajmuje się m. in. kampaniami nt. bezpieczeństwa, terroryzmu i inwigilacji
  • Debatę poprowadzi: Tomasz Piątek – pisarz („Heroina”), dziennikarz, copywriter

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat

„Lex Woś” − poselski projekt ustawy o transparentności finansowania organizacji pozarządowych − uwagi organizacji pozarządowych

Powiązany temat

Poszukujemy osoby na stanowisko: koordynator_ka ds. finansowych