Przekaż

podatku
PRZEKAŻ 1% NA OCHRONĘ PRAW CZŁOWIEKA W POLSCE!

- Mam prawo uczestniczyć w pokojowych zgromadzeniach.
- Chcę niezależnego sądownictwa.
- Walczę o prawa kobiet.

Dowiedz się więcej

Odkryj moc lokalnego aktywizmu- spotkanie sieciujące dla aktywistów i aktywistek

Amnesty International zaprasza aktywistki i aktywistów działających na rzecz praw człowieka w swoich lokalnych społecznościach na spotkania sieciujące, które odbędą się wiosną i latem 2019 roku.

Naszym celem jest wsparcie potencjału organizacji oraz grup nieformalnych zrzeszających aktywistów i aktywistki. Jak skutecznie działać na rzecz praw człowieka w tak niesprzyjających okolicznościach? Gdzie szukać wsparcia i sojuszników? Jak zadbać o siebie? Zapraszamy do wspólnego poszukiwania odpowiedzi na te i wiele innych pytań, które dziś zadają sobie aktywiści i aktywistki z całej Polski.

SPOTKANIE SIECIUJĄCE 5 – 7 KWIETNIA 2019 ROKU

Tematem przewodnim pierwszego spotkania sieciującego będzie działalność na rzecz praw człowieka w trudnych i uznawanych za kontrowersyjne tematach oraz niesprzyjających okolicznościach. Przedyskutujemy, jak skutecznie wykorzystywać lokalne partnerstwa i sojusze, by mobilizować innych i jak korzystać z przysługującej nam wolności zgromadzeń. Gościniami specjalnymi spotkania będą aktywistki z Irlandii, których praca przyczyniła się do zorganizowania w Irlandii referendum w sprawie liberalizacji aborcji. Podzielą się swoimi metodami pracy na poziomie lokalnym, a także opowiedzą o roli partnerstw organizacji i lobbowaniu na rzecz organizacji referendum, a także mobilizacji społeczności wokół tego celu.

PROGRAM SPOTKANIA

5 kwietnia 2019
OTWARTY PANEL DYSKUSYJNY, 18:00 – 20:00

W piątek odbędzie się otwarte spotkanie z aktywistkami na rzecz praw kobiet z Irlandii i Polski – Sorcha Tunney i Grace Wilentz. Porozmawiamy o tym, jak skutecznie działać przy trudnych i dzielących społeczeństwa tematach prawoczłowieczych, analizując skuteczną walkę irlandzkich aktywistek o organizację referendum w sprawie aborcji. Zastanowimy się także, jakie przełożenie na walkę o prawa seksualne i reprodukcyjne mają działania lokalne i jakie są kluczowe aspekty kampanii krajowych prowadzonych przez różne organizacje. Porównamy sytuację w Polsce i Irlandii oraz zastanowimy się jak doświadczenie irlandzkie można przełożyć na nasz grunt krajowy. W panelu, który moderować będzie Draginja Nadaždin, porozmawiamy o tym z aktywistkami z Irlandii oraz gościniami z Aborcyjnego Dream Teamu i Federacji na Rzecz Kobiet i Planowania Rodziny.

6 kwietnia 2019
WARSZTATY, 11.00 – 18.00

• Wprowadzenie: wzajemne poznanie się, prezentacja projektu i programu spotkania.
  • Albo razem albo wcale – studium przypadku dotyczące walki o liberalizację prawa aborcyjnego w Irlandii – spotkanie z irlandzkimi aktywistkami Sorcha Tunney i Grace Wilentz.
  • Budowa partnerstwa lokalnego na rzecz praw człowieka w Polsce – teoria i praktyka, Magdalena Chustecka (niezależna ekspertka), Grzegorz Stefaniak (stowarzyszenie 9dwunastych, Białystok).
  • Kolacja i wspólne wyjście integracyjne.

7 kwietnia 2019
WARSZTATY, 9.00 – 14.00

• Wolność zgromadzeń w Polsce – standardy międzynarodowe a realia lokalne: uczestnictwo w zgromadzeniach, organizacja zgromadzeń i reakcja organów ścigania – Agnieszka Dąbrowiecka, Amnesty International.
  • Przed czerwcowym spotkaniem: plany, oczekiwania i potrzeby – Natalia Sarata.
  • Pożegnalny posiłek.

SPOTKANIE SIECIUJĄCE 15 – 16 CZERWCA 2019 ROKU

Drugie spotkanie sieciujące poświęcone będzie zrównoważonemu aktywizmowi. Jego program doprecyzujemy po konsultacjach z uczestnikami i uczestniczkami pierwszego spotkania sieciującego. Proponujemy pracę w następujących obszarach:

• zrównoważony aktywizm;
  • strategia radzenia sobie z hejtem;
  • budowanie przyjaznego środowiska pracy.

KOGO ZAPRASZAMY?

Do udziału w spotkaniu zapraszamy aktywistki i aktywistów z całej Polski, którzy działają na rzecz praw człowieka (prawa kobiet, prawa społeczności LGBTI, przeciwdziałanie dyskryminacji, edukacja antydyskryminacyjna etc.) w swoich lokalnych społecznościach. Osoby te mogą reprezentować organizacje pozarządowe, spółdzielnie oraz grupy nieformalne. W pierwszej kolejności rozpatrywać będziemy zgłoszenia aktywistów i aktywistek z miejscowości poniżej 200 000 mieszkańców. Do udziału w warsztatach zaprosimy maksymalnie 30 osób.

WARUNKI UCZESTNICTWA I REKRUTACJA

Zgłaszając się do udziału w spotkaniach sieciujących, osoby uczestniczące deklarują pełną obecność na obu spotkaniach sieciujących w dniach 6-7 kwietnia oraz 15-16 czerwca 2019 roku. Udział w panelu dyskusyjnym 5 kwietnia 2019 roku nie jest obowiązkowy.

Osoby zainteresowane udziałem w spotkaniu prosimy o wypełnienie formularza zgłoszeniowego do dnia 8 marca 2019 roku. Formularz znajduje się tutaj>>>

KOSZTY DOJAZDU, NOCLEGU I WYŻYWIENIA

Osobom uczestniczącym w spotkaniach sieciujących zapewniamy nocleg, pełne wyżywienie oraz zwrot kosztów dojazdu do Warszawy środkami transportu zbiorowego (autobusy, pociągi IC, TLK i Polregio) z/na szkolenie.

W razie pytań/wątpliwości zachęcamy do kontaktu z Aleksandrą Ziółkowską, koordynatorką projektu: aleksandra.ziolkowska@amnesty.org.pl

O PROJEKCIE

Warsztat odbywa się w ramach projektu „Aktywizm i edukacja – rozwój i wzmocnienie środowisk działających na rzecz praw człowieka” finansowanego ze środków Fundacji Stefana Batorego.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Powiązany temat

Polska: Rzecznik Praw Obywatelskich musi być w stanie pełnić swoją konstytucyjną rolę w sposób wolny od nacisków

Powiązany temat

Dyscyplinarki przeciwko sędziom i postępowania przeciwko Polsce – 6 briefing Amnesty dla Rady ds. Ogólnych UE

Powiązany temat

Czy 14 kobiet doczeka się sprawiedliwości w związku z przemocą podczas Marszu Niepodległości?