Olsztyn – Seminarium: jak pisać na rzecz równości? – Amnesty International

Olsztyn – Seminarium: jak pisać na rzecz równości?

Język - można go używać dwojako: utrwalając dotychczasowe stereotypy i uprzedzenia albo je eliminując. Jeśli chcesz dowiedzieć się w jaki sposób używany przez nas język może być narzędziem zmiany społecznej oraz chcesz rozpocząć współpracę z Amnesty International w obszarze antydyskryminacji, zapraszamy do udziału w seminarium, które odbędzie się 16 stycznia w Olsztynie.

Chcemy aby aktywiści i aktywistki NGO, dziennikarze i dziennikarki, a także blogerzy i blogerki działali razem, zrozumieli przyczyny dyskryminacji oraz zmobilizowali swoje lokalne społeczności do przeciwstawienia się jej. Dlatego zapraszamy wszystkie zainteresowane osoby na spotkanie będące częścią projektu edukacyjnego “Razem mamy siłę: STOP DYSKRYMIANCJI!”
PROGRAM SPOTKANIA obejmuje następujące zagadnienia:

• wstęp do praw człowieka, co to jest dyskryminacja?
  • jak identyfikować zachowania i problemy dyskryminacyjne
  • media jako narzędzie zmiany – rozwiązywanie problemów związanych z dyskryminacją w środowisku lokalnym
  • dyskryminacja a język
  • jak pisać o dyskryminacji, jak współpracować z osobami jej doświadczającymi

OSOBY PROWADZĄCE:
PIOTR SKRZYPCZAK – Politolog, specjalista z zakresu problematyki praw człowieka i przeciwdziałania dyskryminacji. Współautor podręczników i publikacji z tego zakresu.
INFORMACJE ORGANIZACYJNE:
seminarium rozpocznie się o godzinie 9:45, zakończenie przewidziane jest o godzinie 18:15. Szczegółowe informacje dotyczące programu spotkania oraz miejsca seminarium zostaną przesłane do osób, które prześlą formularz zgłoszeniowy.
W czasie spotkania zapewniamy obiad, przerwy kawowe  oraz zwrot kosztów dojazdu dla osób spoza Olsztyna.
REKRUTACJA: Aby wziąć udział w seminarium  należy wypełnić formularz zgłoszeniowy, który znajduje się pod linkiem: https://www.surveymonkey.com/r/3QHSPJ2

• Zgłoszenie należy przesłać do dnia 11 stycznia

W razie pytań prosimy o kontakt pod adresem mailowym: szkolenia@amnesty.org.pl

Odważ się wesprzeć osoby LGBTI w Polsce