ONZ apeluje o zatrzymanie egzekucji – Amnesty International

ONZ apeluje o zatrzymanie egzekucji

Za przyjęciem rezolucji opowiedziało się aż 104 Członków Organizacji. Przeciw głosowały 54 kraje, a 25 wstrzymało się od głosu.
Amnesty International (AI) z radością przyjęła wiadomość o rezolucji, którą ogłoszono w siedzibie głównej ONZ w Nowym Jorku.
133 kraje, z różnych części świata, nie stosuje już kary śmierci. Najokrutniejszy wymiar kary wciąż utrzymuje 25 państw (2006). Zdecydowaną większość udokumentowanych egzekucji (91%) przeprowadza się w Chinach, Iraku, Iranie, Pakistanie, Sudanie i USA. Jednak liczba wyroków konsekwentnie spada. I tak w 2006 roku było ich co najmniej 1 591, natomiast rok wcześniej co najmniej 2 148.
Moratorium ONZ mimo, iż nie posiada mocy wiążącej ma przecież moralne i polityczne znaczenie. Rezolucja jest swego rodzaju przypomnieniem o obowiązku pracy Narodów Zjednoczonych na rzecz zniesienia kary śmierci. Jest też narzędziem nakłaniającym kraje stosujące egzekucje do krytycznego spojrzenia na ten wymiar kary.
Amnesty International nawołuje wszystkie państwa, w których granicach wciąż wykonywane są wyroki śmierci do działań zmierzających w stronę ich zawieszenia w prawie i praktyce.
W październiku 2008 roku Sekretariat Generalny ONZ zamierza przygotować specjalny raport monitorujący postęp w implementacji rezolucji.
-Ten jakże ważny dokument stanowi zdecydowany krok w kierunku zakończenia stosowania okrutnej i nieludzkiej kary oraz istotny wkład w walkę o ochronę praw człowieka- – mówi Yvonne Terlingen, przedstawicielka AI przy ONZ. Zobacz więcej  Tłum.: Dominika Michalak