Opinia KOS: Delegowanie prokuratorów do odległych jednostek jest szykaną za ich dotychczasową działalność – Amnesty International

Warszawa, 19 stycznia 2021 r.

Opinie KOS (37(1)/2021)

Komitet Obrony Sprawiedliwości KOS głęboko potępia decyzję Prokuratora Krajowego nadzorowanego przez Zbigniewa Ziobrę o delegowaniu prokuratorów – członków Stowarzyszenia Prokuratorów Lex Super Omnia, zaangażowanych w obronę niezależności prokuratury, aktywnych w obronie państwa prawa do odległych od ich miejsca zamieszkania jednostek prokuratury.

Tą decyzją prokurator Katarzyna Kwiatkowska, prezes Stowarzyszenia, została przeniesiona z Warszawy do prokuratury w Golubiu Dobrzyniu, prokurator Katarzyna Szeska została delegowana do prokuratury w Jarosławiu, prokurator Ewa Wrzosek, została delegowana do prokuratury w Śremie, prokurator Jarosław Onyszczuk, członek zarządu Stowarzyszenia został delegowany do prokuratury w Lidzbarku Warmińskim, prokurator Mariusz Krasoń został delegowany do prokuratury rejonowej z prokuratury regionalnej w Krakowie, już po raz kolejny, prokurator Daniel Drapała z Wrocławia został przeniesiony do prokuratury w Goleniowie.

Wszyscy prokuratorzy dostali 48 godzin na zamknięcie swoich spraw służbowych i życiowych oraz przeniesienie się do odległych miejscowości. Decyzja jest bez uzasadnienia i bez prawa do odwołania.

Zdaniem Komitetu Obrony Sprawiedliwości KOS delegacja tych prokuratorów jest szykaną za ich dotychczasową działalność, niezłomną postawę i odwagę w obronie zasad państwa prawnego. Prokurator Krajowy i jego zwierzchnik Zbigniew Ziobro w ten sposób wywierają presję na te konkretne osoby i chcą osiągnąć efekt mrożący wobec innych prokuratorów. To decyzja niehumanitarna i niegodziwa, będąca przejawem autorytarnego sposobu sprawowania przez ministra sprawiedliwości nadzoru nad prokuraturą i całym wymiarem sprawiedliwości zmierzającym do całkowitego ich podporządkowania. Komitet Obrony Sprawiedliwości KOS stanowczo protestuje przeciwko takim praktykom i żąda ich zaniechania.

Partnerzy KOS:
Stowarzyszenie im. Prof. Zbigniewa Hołdy
Stowarzyszenie Sędziów Polskich „Iustitia”
Stowarzyszenie Sędziów „THEMIS”
Stowarzyszenie Prokuratorów „Lex Super Omnia”
Inicjatywa Obywatelska „Wolne Sądy”
Helsińska Fundacja Praw Człowieka
Instytut Prawa i Społeczeństwa INPRIS
Archiwum Osiatyńskiego
Stowarzyszenie Amnesty International
Forum Obywatelskiego Rozwoju FOR
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Sędziów Sądów Administracyjnych
Forum Współpracy Sędziów

Opinia KOS (37(1)/2021) >>>

Nie pozwól na uciszanie i zastraszanie sędziów!