Oświadczenie w związku z publikacją zdjęć osób, które brały udział w demonstracji pod Sejmem – Amnesty International

Amnesty International z niepokojem obserwuje sposób realizowania czynności procesowych podejmowanych w ramach śledztwa prowadzonego przez Prokuraturę Okręgową w Warszawie w sprawie zdarzeń, które miały miejsce w Sejmie i jego bezpośredniej okolicy w dniach 16-17 grudnia 2016 r. związanych ze stosowaniem przemocy wobec posłów oraz innych osób, w celu uniemożliwienia im swobodnego przemieszczania się po terenie Sejmu i jego opuszczenia oraz wywierania w ten sposób wpływu na czynności urzędowe Sejmu tj. o przestępstwo z art. 191 § 1 kk i z art. 224 § 1 kk.

Policja publikując w dniu 18 stycznia br. na stronie Komendy Stołecznej Policji w Warszawie wizerunki osób biorących udział w spontanicznym zgromadzeniu pod Sejmem w dniach 16–17 grudnia 2016 r. nie wskazała podstawy prawnej takiej publikacji, jak również (wbrew dotychczasowej praktyce) nie powołała się na stosowne postanowienie prokuratora. Z komunikatu wynika, że osoby te poszukiwane są jako „uczestniczące w protestach w dniach 16/17 grudnia 2016” i „mogące mieć związek z wydarzeniami”, bez wskazania w jakim charakterze mają występować w postępowaniu karnym. Jeśli jako świadkowie – nie sposób zaakceptować poszukiwania świadków zdarzenia poprzez publikowanie ich wizerunków. Jeśli jako podejrzani – brak jest informacji o stosownych decyzjach procesowych.

W takiej sytuacji publikacja wizerunków może stanowić naruszenie dóbr osobistych i być podstawą odpowiedzialności odszkodowawczej. Dodatkowo, należy zwrócić uwagę na efekt mrożący takiego działania Policji, w przypadku publikowania wizerunku osób realizujących swoje konstytucyjne uprawnienia w zakresie wolności zgromadzeń.

Fot. Lukas Plewnia www.polen-heute.de, źródło Flickr CC 2.0.

Pokojowa demonstracja to nie przestępstwo!

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat

„Lex Woś” − poselski projekt ustawy o transparentności finansowania organizacji pozarządowych − uwagi organizacji pozarządowych