Panczenlama kończy 18 lat – Amnesty International

Panczenlama kończy 18 lat

25 kwietnia 2007 r. Gendun Czokji Nima – chłopiec, który w wieku 6 lat został uprowadzony przez władze Chińskiej Republiki Ludowej, kończy 18 lat. 17 maja minie 12 lat odkąd widziano go po raz ostatni w rodzinnej wiosce, Lhari w Tybecie. Wraz z nim zniknęli jego rodzice. Od tego czasu władze konsekwentnie odmawiają komukolwiek dostępu do informacji na jego temat, a także dostępu niezależnych obserwatorów. Dotychczas zasłaniając się tłumaczeniem, że jego rodzice -nie życzą sobie rozgłosu-. O umożliwienie dostępu do chłopca apelowało wiele rządów, ONZ, organizacje międzyrządowe i międzynarodowe organizacje praw człowieka. Jak dotąd bezskutecznie.

Gendun Czokji Nima -zniknął- z rodzinnej wnioski, po tym jak przebywający na uchodźstwie Dalajlama, duchowy przywódca Tybetańczyków rozpoznał w chłopcu następcę Panczenlamy, drugiego co do ważności zwierzchnika buddyzmu tybetańskiego.

Dowiedz się więcej, dołącz do kampanii na rzecz Panczenlamy: www.panczenlama.pl

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!