Przekaż

podatku
PRZEKAŻ 1% NA OCHRONĘ PRAW CZŁOWIEKA W POLSCE!

- Mam prawo uczestniczyć w pokojowych zgromadzeniach.
- Chcę niezależnego sądownictwa.
- Walczę o prawa kobiet.

Państwa stosują karę śmierci w ramach działań antyterrorystycznych

Coraz więcej rządów ucieka się do stosowania kary śmierci, nieudolnie próbując zwalczać przestępstwa terrorystyczne. W związku z przypadającym 10 października Światowym Dniem Przeciwko Karze Śmierci Amnesty International opublikowała raport Powstrzymajmy błędne koło przemocy: Stosowanie kary śmierci za przestępstwa.

W ubiegłym roku co najmniej 20 państw skazało na karę śmierci lub wykonało egzekucje za przestępstwa terrorystyczne (Algieria, Arabia Saudyjska, Bahrajn, Czad, Chiny, Demokratyczna Republika Konga, Egipt, Indie, Irak, Iran, Jordania, Kamerun, Kuwejt, Liban, Pakistan, Somalia, Stany Zjednoczone, Sudan, Tunezja, Zjednoczone Emiraty Arabskie). Mimo że stosowanie kary śmierci w takich przypadkach objęte jest tajemnicą, w ostatnich latach Amnesty International udokumentowała zauważalny wzrost liczby takich egzekucji.

– Wzrost użycia kary śmierci jako wadliwej odpowiedzi na przestępstwa terrorystyczne ujawnia fundamentalny błąd po stronie rządów. Nie ma dowodów na to, że kara śmierci odstrasza od popełniania przestępstw skuteczniej niż inne kary. Stosowanie kary śmierci wynika ze słabości i oportunizmu, a nie z siły – powiedziała Aleksandra Zielińska, koordynatorka kampanii w Amnesty International Polska.

Brutalne ataki na społeczeństwa powodują przerażające cierpienie ofiar i ich rodzin i nigdy nie mogą być usprawiedliwiane. Rządy powinny ścigać i karać sprawców. Jednak autoryzowane przez państwo morderstwa nie rozwiązują problemu brutalnych ataków i ich prawdziwych źródeł. Przeciwnie, potęgują niesprawiedliwość i cierpienie, napędzają błędne koło przemocy i nie przynoszą ofiarom sprawiedliwości.

– Kara śmierci zawsze jest naruszeniem praw człowieka. Ponad 2/3 państw świata zdecydowało się znieść karę śmierci w prawie lub w praktyce. Wszystkie rządy powinny iść w ich ślady – podkreśla Aleksandra Zielińska

Amnesty International sprzeciwia się karze śmierci w każdym przypadku, niezależnie od rodzaju przestępstwa, cech sprawcy czy metody egzekucji. To okrutna, nieludzka i poniżająca kara.

Światowy Dzień Przeciwko Karze Śmierci – dane statystyczne

140 – tyle państw zniosło karę śmierci w prawie lub w praktyce
103 – tyle państw zniosło karę śmierci za wszystkie przestępstwa
58 – tyle państw utrzymało karę śmierci w prawie
25 – tyle państw wykonało egzekucje w 2015 roku
5 – państwa, które wykonały w 2015 roku najwięcej egzekucji: Chiny, Iran, Pakistan, Arabia Saudyjska, Stany Zjednoczone

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Domagaj się uwolnienia pakistańskiej chrześcijanki Asi Bibi!

Powiązany temat

Sudan: uchylenie wyroku śmierci wobec Noury Hussein musi doprowadzić do zmian w prawie