Parlament Ugandy chce karać homoseksualizm dożywociem – Amnesty International

Parlament Ugandy chce karać homoseksualizm dożywociem

Na początku lutego Parlament Ugandy ponownie rozpoczął prace nad projektem ustawy przeciwko homoseksualizmowi. W projekcie ustawy wprowadza się m.in. karę dożywotniego więzienia za tzw. "homoseksualizm kwalifikowany", który obejmuje dobrowolny kontakt seksualny pomiędzy osobami tej samej płci. Amnesty International uważa, że proponowane rozwiązania w bezwzględny sposób naruszają prawa człowieka, dlatego Parlament musi jak najszybciej zaniechać pracy nad projektem.

Projekt ustawy uznaje promocję homoseksualizmu za niezgodną z prawem, nakłada obowiązek do wykonania testów wykrywających HIV w pewnych określonych sytuacjach oraz karze dożywociem zawieranie małżeństw pomiędzy osobami tej samej płci. Przestępstwo popełniałaby również osoba, która byłaby świadoma naruszeń przepisów tej ustawy i nie zgłosiłaby ich władzom w przeciągu 24 godzin.

Według Amnesty International proponowane rozwiązania w negatywny sposób wpłyną nie tylko na osoby homoseksualne mieszkające w Ugandzie ale również na społeczeństwo obywatelskie, obrońców praw człowieka, prawników czy lekarzy. Jednocześnie proponowana ustawa narusza prawo do życia, równości wobec prawa czy prywatność, popiera nienawiść, przemoc i prześladowanie określonej grupy obywateli.

Amnesty International apeluje do Parlamentu Ugandy o jak najszybsze zaniechanie prac nad tym projektem. Jednocześnie władze Ugandy muszą zaprzestać szykan wobec mniejszości seksualnych w tym kraju. W dniu 14 lutego jedno ze szkoleń prowadzone w hotelu w miejscowości Entebee przez aktywistów pracujących na rzecz praw lesbijek, gejów, osób biseksualnych i transpłciowych zostało uznane za nielegalne, a jego uczestników zmuszono do opuszczenia sali i rozejścia się do domów. Jednocześnie Minister Etyki i Spójności, Simon Lokodo, wydał nakaz aresztowania Kashy Jacqueline Nabagasera, jednej ze znanych ugandyjskich działaczek na rzecz praw gejów, lesbijek, osób biseksualnych oraz transpłciowych.

Tym bardziej, Amnesty International podkreśla, że władze Ugandy muszą chronić prawa swoich obywateli, bez względu na ich orientację czy tożsamość seksualną.

Posłuchaj bardzo poruszającej mowy Kashy Jacqueline Nabagesera, obrończyni praw osób homoseksualnych z Ugandy:

Stań w obronie Justyny wspierającej osoby potrzebujące aborcji!

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat

Izrael/OTP: Rośnie liczba bezprawnych zabójstw i innych przestępstw. Apartheid Izraela wobec Palestyńczyków musi się skończyć