Patrick Zaki wciąż pozbawiony wolności

Nie ustajemy w walce o obrońcę praw człowieka, aktywistę, Patricka Zakiego, który przebywa w egipskim więzieniu. Niestety terminy jego przesłuchań są wciąż przekładane, a jego sytuacja pozostaje niepewna.

Obrońca praw człowieka Patrick Zaki George, z powodu choroby na astmę, jest szczególnie narażony na zakażenie COVID-19 w więzieniu śledczym Tora, w którym wciąż przebywa. 5 maja 2020 r. Prokuratorzy Naczelnej Prokuratury Bezpieczeństwa Państwowego (SSSP) zadecydowali o przedłużeniu jego tymczasowego aresztowania o kolejne 15 dni. Decyzję podjęto bez obecności samego Patricka i jego prawnika. Przez kolejne 7 tygodni władze więzienne nie przeniosły go (do SSSP) w celu udziału w przesłuchaniu dotyczącym przedłużenia jego aresztu.

Patrick nie może także widywać się ze swoimi bliskimi. Ostatnia wizyta rodziny Patricka w więzieniu, odbyła się 9 marca. Następnego dnia władze więzienia zawiesiły możliwość wszystkich wizyt, by zapobiec rozprzestrzenianiu się COVID-19. Nie wprowadzono jednak, żadnych innych, alternatywnych możliwości komunikacji pomiędzy rodzinami, więźniami i ich prawnikami. Niektórzy z więźniów przez ten czas mogli otrzymywać i wysyłać listy.

Patrick wciąż potrzebuje naszego wsparcia.

7 lutego 2020, na lotnisku w Kairze służby migracyjne arbitralnie aresztowały, a następnie torturowały obrońcę praw człowieka Patricka Zakiego. Zatrzymanie miało miejsce o 4:30 rano, zaraz po tym jak Patrick dotarł na lotnisko w Kairze. Przedstawiono mu zarzuty „rozpowszechniania fałszywych wiadomości”, „podżegania do protestów” oraz „nawoływania do przemocy i działalności terrorystycznej”. Zanim kolejnego dnia dotarł do prokuratora, był torturowany w trakcie przesłuchań. Amnesty International uznaje Patricka za więźnia sumienia, jego zatrzymanie jest związane wyłącznie z jego aktywizmem na rzecz praw człowieka. Patrick pracował jako badacz praw człowieka w ramach Egipskiej Inicjatywy na rzecz Praw Osobistych, jego badania koncertowały się wokół płci i praw mniejszości seksualnych. Patrick miał przyjechać do Polski w ramach programu Erasmus, by podjąć naukę na Uniwersytecie Łódzkim.

DZIAŁAJ TERAZ! PODPISZ PETYCJĘ!

Białoruski opozycjonista przetrzymywany w areszcie w nieludzkich warunkach!