Patronat dla książki „Wojownicy o szklanych oczach. W poszukiwaniu Nowej Turcji”

Amnesty International Polska przyznało patronat książce „Wojownicy o szklanych oczach. W poszukiwaniu Nowej Turcji”, autorstwa Agnieszki Rostkowskiej. Książka wydana jest nakładem Wydawnictwa Poznańskiego.

Na stronie wydawnictwa czytamy: „Agnieszka Rostkowska, korespondentka polskich mediów w Turcji, rusza w drogę, by opisać zmiany zachodzące nad Bosforem. Portretuje mieszkańców Nowej Turcji, zarówno tych, którzy oddychają w niej pełną piersią, jak i tych, którzy duszą się od gazu łzawiącego. Wyjaśnia, co kryje się za spektakularną przebudową Stambułu, i docieka, dlaczego na południowy wschód kraju wciąż powracają czołgi. Tak powstał uniwersalny reportaż o tym, że nadzieja i wolność nigdy nie giną – tylko zmieniają miejsce zamieszkania”.

Aleksandra Zielińska z Amnesty International Polska dodaje: „Amnesty International udokumentowała w Turcji ograniczanie wolności słowa i zgromadzeń, nadużycia siły, a także tortury i inne formy złego traktowania. Rząd turecki łamie prawa człowieka swoich obywateli. Książka Agnieszki Rostkowskiej w obrazowy sposób pokazuje, jak polityka wpływa na życie zwykłych ludzi. Możemy poznać osobiste historie Turków i Turczynek, którzy nie chcą być jedynie statystykami w raportach. Pragną zostać usłyszani. Dlatego też Amnesty International objęła książkę patronatem, aby oddać głos osobom, które na co dzień zmagają się z rzeczywistością rządów Edogana”.

Więcej informacji na stronie wydawnictwa>>>

9. listopada na Facebooku Amnesty International Polska organizujemy konkurs, w którym rozdamy 5 egzemplarzy książki: https://www.facebook.com/amnestypolska

Dane osobowe przetwarzamy na podstawie obowiązujących przepisów prawa (m.in. Rozporządzenia UE 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016) w celu przeprowadzenia konkursu dotyczącego książki „Wojownicy o szklanych oczach. W poszukiwaniu Nowej Turcji”, na czas realizacji działań statutowych. Pamiętaj, że masz prawo dostępu do swoich danych. Możesz zwrócić się do nas z prośbą o ich sprostowanie, usunięcie lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz też wycofać swoją zgodę, a także złożyć skargę do organu nadzorczego. W sprawie danych osobowych kontaktuj się z nami pod adresem: dane@amnesty.org.pl”.