Paweł Cywiński zwycięzcą Pióra Nadziei 2017

Nagroda zostanie wręczona 9 grudnia o godz. 17:30 w Faktycznym Domu Kultury, na ul. Gałczyńskiego 12, podczas finału Maratonu Pisania Listów. Po wręczeniu odbędzie się debata “Kształtowanie lęków a narracja o faktach – co media mówią nam o uchodźcach?”, z udziałem laureata i Adama Leszczyńskiego, dziennikarza i publicysty. Poprowadzi ją Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International Polska.
Nagroda Pióro Nadziei jest przyznawana osobom, które zwracają uwagę opinii publicznej na przypadki łamania praw człowieka, odznaczają się społecznym zaangażowaniem w swojej pracy medialnej i przyczyniają się do pozytywnej zmiany na rzecz przestrzegania praw człowieka.
Jury konkursu zdecydowało, że tegoroczną nagrodę otrzyma Paweł Cywiński, współtwórca serwisu Uchodźcy.info. W uzasadnieniu decyzji podkreślono:
Paweł Cywiński w szczególności na przykładzie Uchodźcy.info pokazuje, że możliwe jest tworzenie mediów obywatelskich na wysokim poziomie merytorycznym, a jednocześnie dostępnych i atrakcyjnych wizualnie. Odziera kryzys uchodźczy z fałszywych informacji, pomaga uporać się odbiorcom ze stereotypami, zwraca uwagę na kontekst kulturowy. Paweł Cywiński związany jest ze środowiskiem tworzącym media oddolnie i z wrażliwością na tematy społeczne. Jest również dziennikarzem Magazynu Kontakt i prowadzi projekt post-turysta.pl.
Kandydatury do tegorocznej nagrody można było zgłaszać do 10 listopada. Nad zgłoszeniami debatowało biuro Amnesty International. Spośród ponad 20 zgłoszeń wybrano 4 nominacje:

• Ludmiła Anannikova – dziennikarka Gazety Wyborczej, reporterka;
  • Paweł Cywiński – współtwórca serwisu i facebookowej strony Uchodźcy.info;
  • redakcja serwisu OKO.press;
  • Paweł Sulik – dziennikarz Radia Tok FM.

Jury składało się z osób z Rady Programowej Amnesty International oraz ze specjalnie zaproszonego gościa: prof. dr hab. Jacka Wasilewskiego, medioznawcy, dziennikarza i pisarza. W Radzie Programowej Stowarzyszenia zasiadają natomiast: Jacek Białas (prawnik z Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka); Beata Faracik (Prezeska Polskiego Instytutu Praw Człowieka i Biznesu); Witold Klaus (Prezes Stowarzyszenia Interwencji Prawnej); Mikołaj Pietrzak (dziekan Okręgowej Rady Adwokackiej w Warszawie); Marzanna Pogorzelska (wykładowczyni akademicka, edukatorka praw człowieka); Katarzyna Szymielewicz (Prezeska Fundacji Panoptykon), Krzysztof Śmiszek (honorowy przewodniczący Polskiego Towarzystwa Prawa Antydyskryminacyjnego). Twórcami wyjątkowej statuetki, przezroczystego pióra z zatopionym w środku drutem kolczastym, przymocowanego do betonowego etui, jest agencja Fat Baby.