Peru/Chile: Podczas międzynarodowej kampanii w sprawie A. Fujimoriego zebrano 20 000 podpisów – Amnesty International

AMR 46/008/2006
Podpisy pochodzące m.in. z takich krajów, jak Anglia, Hiszpania, Meksyk, Argentyna, Chile i Peru  będą częścią zbioru podpisów, które zostaną przedstawione niebawem przez chilijskim wymiarem sprawiedliwości.
-Te 20 000 podpisów to 20 000 ofiar, które pozostawił konflikt zbrojny w Peru. Są to ofiary, które otrzymały z rąk Fujimoriego tortury, śmierć i bezkarność- – stwierdziła Amnesty International.
-Dla przyszłości Peru kluczową kwestią jest, aby Fujimori był sądzony za zbrodnie przeciwko ludzkości, o które jest oskarżony. Peru bez sprawiedliwości to kraj bez przyszłości- – powiedziała Krajowa Koordynatorka ds. Praw Człowieka.
-Walka z bezkarnością powinna być walką nie tylko krewnych, którzy czują obowiązek domagać się sprawiedliwości, ale wszystkich wrażliwych i solidarnych w tej sprawie społeczności. Tylko w ten sposób będziemy mogli ukarać tych, którzy dopuszczają się pogwałceń praw człowieka- – powiedziała Gisella Ortiz, siostra Luisa Enrique Ortiza Perei, jednej z ofiar masakry na Uniwersytecie La Cantuta.
-Osoby, które mają choć minimalny poziom moralności, nie mogą pozostać obojętne wobec tych przypadków- – powiedział Jaime Beneyto, wolontariusz Amnesty International z Hiszpanii, podpisując petycję.
-Tym, co mnie skłoniło do złożenia podpisu, jest osobiste przekonanie, że fakt, iż zbrodnie o takiej wadze uchodzą bezkarnie, jest wybaczeniem- – stwierdziła Edurne de la Hera – wirtualna działaczka z Hiszpanii.
-Przyłączyłem się do kampanii, bo uważam, że za zbrodnie przeciwko ludzkości należy się kara, aby już nigdy więcej nie zostały popełnione tego rodzaju czyny, które kaleczą sumienie ludzkości- – powiedział Pablo Arenales, kolumbijski obrońca praw człowieka.
-Kampania będzie trwała dopóty, dopóki wszystkie ofiary pogwałceń praw człowieka w Peru nie doczekają się sprawiedliwości i zadośćuczynienia- – powiedziała Amnesty International.
Alberto Fujimori przebywa w areszcie w Santiago de Chile w oczekiwaniu na decyzję chilijskiego wymiaru sprawiedliwości w sprawie prośby o ekstradycję wystosowanej przez rząd Peru w styczniu bieżącego roku. Rząd peruwiański oskarża byłego prezydenta o odpowiedzialność za masakrę 15 kobiet, mężczyzn i dzieci w Barrios Altos (Lima) w 1991 roku oraz za zaginięcie i zabójstwo 9 studentów i jednego profesora Uniwersytetu La Cantuna w 1992 r.
Więcej informacji na temat kampanii znajduje się na stronach:

łumaczenie Małgorzata Grygierowska