Peter Gabriel Ambasadorem Sumienia – Amnesty International

Peter Gabriel Ambasadorem Sumienia

Peter Gabriel – muzyk i aktywista ruchu praw człowieka otrzymał Nagrodę Amnesty International z rąk zeszłorocznego laureata, gitarzysty zespołu U2 – the Edge. W przeszłości tytuł otrzymywali między innymi Nelson Mandela, Vaclav Havel, Hilda Gonzales i Mary Robinson. Obecnie, w szóstym roku od momentu powstania, Ambasador Sumienia przejmie osobiste przewodnictwo w walce o ochronę i promocje praw człowieka.
Artyści w trakcie trasy -Small Places- będą inspirować i zachęcać członków społeczności lokalnych do wsparcia i zasilenia ruchu aktywistów praw człowieka. Wśród wydarzeń całej trasy znalazł się koncert, który odbył się 11 września w Namibii i który wspierał prawa człowieka w Zimbabwe oraz koncert, który odbędzie się w Estonii z udziałem REM i którego odbiorcy uczestniczyć będą w kampanii Amnesty International mającej na celu uwolnienie birmańskiej aktywistki Aung Suu Kyi oraz innych więźniów politycznych w Birmie.
10 grudnia, Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka, będzie punktem kulminacyjnym cyklu imprez organizowanych przez Amnesty International w ramach trasy -Small Places-. Tego dnia na całym świecie odbędą się dziesiątki koncertów.
Cykl ma również na celu uczczenie sześćdziesiątej rocznicy uchwalenia Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka, zapoczątkowanej przez Eleonor Roosvelt w jej przemówieniu -Małe Miejsca- (eng. Small Places), w którym to apelowała o jednomyślną i zgodną akcję obywatelską.
Cała trasa podkreśla wielkie znaczenie przestrzegania praw człowieka -w domu- – w społecznościach, szkołach i miejscach pracy. Roosvelt miała powiedzieć, -Gdzie zaczynają się powszechne prawa człowieka- W małych miejscach bliskich domu. Tak bliskich i tak małych, ze nie mogą zostać zobaczone na żadnej mapie świata.-
Peter Gabriel swoją pracę z Amnety International rozpoczął w roku 1986 w trakcie trasy -the Conspiracy of Hope- (Zmowa Nadziei) i potem w roku 1988 w przełomowej trasie -Human Rights Now!- (Prawa Człowieka Teraz!). Gabriel poszedł dalej zakładając -Witness- społeczność video działająca na rzecz praw człowieka, a ostatnio -The Elders- (Starsi), prywatne, światowe stowarzyszenie łączące doświadczenia najważniejszych postaci na scenie światowej, które zakończyły aktywność polityczną czy gospodarczą by poświęcić się walce o prawa człowieka. Stowarzyszenie prowadzi -dyplomatyczną ofensywę- na najbardziej nieosiągalne problemy globalne i lokalne.
Ambasador Sumienia jest prowadzone przez organizację Art for Amnesty. Jej założyciel – Bill Shipsey powiedział: -Peter zawsze był na pierwszej linii walki o prawa człowieka i sprawiedliwość na całym świecie przez blisko ćwierć wieku i zainspirował wielu innych do przyłączenia się do tej walki. Jest Ambasadorem w najprawdziwszym rozumieniu tego słowa-.
Amnesty International od dawna cieszy się z owocnej współpracy z wieloma artystami przy tworzeniu i rozszerzaniu zasięgu ruchu na rzecz praw człowieka. Stworzone przez Amnesty International -Conspiracy of Hope- oraz koncerty Human Rights, w trakcie których występowali artyści tacy jak U2, Peter Gabriel, czy Bruce Springsteen, przyniosły efekt w postaci setek tysięcy nowych osób wstępujących w szeregi Amnesty International.
Na ostatniej płycie nagranej pod patronatem Amnesty International -Make some noise/Instant Karma- wystąpiło 20 artystów, a wśród nich Green Day, U2 oraz Gwen Stefani. Wsparli oni w ten sposób wysiłki Stowarzyszenia zmierzające do przerwania konfliktu w Darfurze. Dzięki udziałowi artystów w akcjach organizowanych przez Amnesty International, rośnie w społeczności międzynarodowej świadomość istotności praw człowieka.
Zeszłoroczna akcja -Aliados con Amnesty- z udziałem zespołu -Jaguares- zainspirowała prawie 75,000 młodzieży latynoskiej do działań przeciwko przemocy wobec kobiet. Setki z nich stało się od tej pory liderami działań na rzecz obrony praw człowieka w swoich społecznościach.
Redagował Grzegorz Rychlik