Pióro Nadziei 2009 dla Bartka Dobrocha – Amnesty International

Pióro Nadziei 2009 dla Bartka Dobrocha

Jury w składzie prof. Magdalena Środa, prof. Roman Kuźniar, Joanna Podgórska, Ewa Siedlecka i Zuzanna Kulińska w uzasadnieniu napisało, iż cały cykl -Górale dla Tybetu- opowiadający o losach tybetańskiej diaspory w Indiach i Nepalu po wydarzeniach w Tybecie w marcu 2008 r. powinien zostać nagrodzony ze względu na poruszenie niezwykle istotnej tematyki związanej
z ubiegłorocznymi wydarzeniami i trwającymi cały czas ich konsekwencjami, m.in. wydawanymi przez przez władze chińskie wyrokami śmierci na demonstrantów.
Trzy wyróżnienia zostały przyznane następującym autorom:
Marcin Kłodziejczyk za teksty -Cygan ze strachu, Rom z dumy- (Polityka) i -Rozśrodkowanie- (Polityka) – za kompetencje i uczciwość w opisie problemu romskiego
Magdalena Grzebałkowska, -HIV nie boli- (Gazeta Wyborcza Duży Format) – za ważny temat i ciekawą bohaterkę
Aleksandra Amal El-Maaytah, -Wołając o sprawiedliwość- (www.psz.pl) – za odważne postawienie problemu i oddanie głosu stronie, która zazwyczaj jest pomijana.
Więcej informacji:
Aleksandra Minkiewicz