Pióro Nadziei 2011 dla Katarzyny Kwiatkowskiej za “Na strzał trzeba czekać” – Amnesty International

Pióro Nadziei 2011 dla Katarzyny Kwiatkowskiej za “Na strzał trzeba czekać”

Amnesty International, organizacja działająca od 50 lat na rzecz zapobiegania naruszeniom praw człowieka, już po raz 10 przyznała nagrodę za najlepszy tekst o tematyce praw człowieka w polskiej prasie lub Internecie. Nagroda Amnesty International "Pióro Nadziei" została wręczona Katarzynie Kwiatkowskiej podczas 27. Warszawskiego Festiwalu Filmowego.

IMG_6355W uzasadnieniu werdyktu jury napisało, że artykuł “Na strzał trzeba czekać” “nie tylko porusza problem kary śmierci na Białorusi, ale jest również tekstem o uniwersalnych wartościach oraz o człowieczeństwie, charakteryzuje się ponadto rzetelnym warsztatem dziennikarskim”.

Na konkurs nadesłano 35 tekstów, które zostały ocenione przez jury w składzie: Anna Laszuk, Ewa Siedlecka, prof. Roman Wieruszewski, Max Cegielski i Mateusz Hładki (prezes Stowarzyszenia Amnesty International).

Wyróżnienia otrzymali:

W tym roku, z okazji 50-lecia Amnesty International, została przyznana również nagroda specjalna za całokształt pracy dziennikarskiej na rzecz praw człowieka dla Ewy Siedleckiej, dziennikarki Gazety Wyborczej.

Pióro Nadziei 2011 zostało wręczone 16 października podczas 27. Warszawskiego Festiwalu Filmowego. Wydarzenie uświetniła projekcja filmu “To nie jest film” o Jafarze Panahim, irańskim reżyserze przybywającym w areszcie domowym.

W konkursie mogli wziąć udział autorzy i autorki tekstów opublikowanych w języku polskim w prasie lub Internecie pomiędzy 1 maja 2010 a 30 kwietnia 2011.

Pierwszym nagrodzonym w konkursie artykułem był tekst poświęcony sytuacji dzieci zeznających w polskich sądach – “Mały świadek”, autorstwa Andrzeja Goszczyńskiego, opublikowany w tygodniku Polityka. W kolejnych latach wśród laureatów, laureatek i wyróżnionych znaleźli się: Witold Szabłowski, Magdalena Grzebałkowska, Krystyna Kurczab-Redlich, Natalia Bloch, Maria Kruczkowska, Tomasz Kwaśniewski, Jacek Żakowski, Bartek Dobroch, Joanna Podgórska i Agnieszka Fiedorowicz.

Autorką wręczanej laureatom Nagrody Dziennikarskiej statuetki “pióra otoczonego drutem kolczastym” jest znana warszawska artystka Iwona Lifshes.

Żądaj dostępu do aborcji w Polsce!

Powiązany temat

Poszukujemy osoby na stanowisko: Specjalista_ka ds. digital fundraisingu

Powiązany temat

“To decydujący moment w historii prawa do aborcji na świecie” – ostrzega Amnesty