“Pieśni Opresji” najlepszym filmem o prawach człowieka na festiwalu Millennium Docs Against Gravity 2021 – Amnesty International

Nagrodę za najlepszy film o prawach człowieka w 18. edycji festiwalu filmów dokumentalnych Millenium Docs Against Gravity otrzymał film “Pieśni Opresji” w reż. Estephana Wagnera i Marianne Hougen-Moragi.

Jury obradowało w składzie:

• Jakub Majmurek (publicysta, krytyk filmowy)
  • Jacek Petrycki (operator, reżyser i scenarzysta filmowy)
  • Draginja Nadaždin (dyrektorka Amnesty International Polska).

Film “Pieśni Opresji” otrzymał nagrodę “za ważką lekcję o złożoności mechanizmów społecznych rządzących światem, mrokach natury ludzkiej i meandrach naszej psychiki, pokazaną przez pryzmat historii niewielkiej społeczności. Reżyserom prostymi środkami formalnymi udało się w historii pozornie utopijnej i odciętej od świata wspólnoty niemieckiej w Chile jak w soczewce uchwycić uniwersalne prawdy o mechanizmach kontroli i zależności, działania zła i manipulacji, konsekwencjach wychowania w przemocy – i wychowania do przemocy. Łatwość z jaką zło ogarnia jednostki i wikła społeczność, przeraża równie mocno jak trwałość, z jaką wsiąka w życie. Film nie zatrzymuje się na portrecie społeczności, lecz idzie dalej: stawia pytania o konsekwencje obcowania ze złem i pokazuje złożoność rzeczywistości, w której żyjemy. Historia niemieckiej wspólnoty w Chile staje się lustrem, w którym przyjrzeć się możemy historii ludzkości – i w którym warto przejrzeć się samemu.”

Jury zdecydowało także o przyznaniu wyróżnienia: otrzymał film “Odwaga” w reż. Aleksieja Paluyana. “Odwaga” to poruszający, pozbawiony patosu portret niezwykłej odwagi codziennych decyzji, które – przez kontekst życia w kraju autorytarnym – nabierają mocy wyborów życiowych. Reżyserowi poprzez wykorzystanie historii teatru udało się także skutecznie pokazać, od jak dawna Białorusini i Białorusinki niestrudzenie walczą o prawa człowieka i jak bardzo walka ta wrosła w tkankę kulturową kraju.

Nagrodą w konkursie Amnesty International jest statuetka oraz 3000 euro. To podziękowanie dla tych, którzy swoją pracą filmową pokazują, czym są i co znaczą prawa człowieka.

Więcej o tegorocznym konkursie>>>

120401