Piknik Wolności – świętuj razem z nami! – Amnesty International

Piknik Wolności – świętuj razem z nami!

Dlatego też serdecznie zapraszamy do świętowanie tej wyjątkowej rocznicy razem z nami.
6 czerwca, na terenie warszawianki będziemy prezetować Amnesty International. Jest to wyjątkowa okazja do prześledzenia działać Stowarzyszenia, tego jakie były początki Amensty International Polska i jak, wspólnie z powiększajacym się z roku na rok gronem członków i sympatyków Stowarzyszenie się rozwijało.

Dwadzieścia lat temu odbyły się w Polsce obrady Okrągłego Stołu, które zapoczątkowały przemiany demokratyczne w Polsce i w pozostałych państwach komunistycznych. Przełom roku 1989 i lata następne zmieniły polską i światową rzeczywistość oraz umożliwiły budowę społeczeństwa obywatelskiego. Społeczeństwa otwartego na dialog i opartego na zaangażowaniu oraz wspólnym działaniu na rzecz zmian w państwach, w których do tej pory nie było to możliwe. Przemiany te przyczyniły się także do lepszego przestrzegania praw człowieka i umożliwiły swobodne domaganie się ich respektowania. Dla Amnesty International to szczególna data, gdyż właśnie dzięki tym przemianom możemy działać w wolnej Polsce, na rzecz wolności innych.
Początki działalności Amnesty International w Polsce były możliwe właśnie dzięki zmianom zapoczątkowanym w trakcie obrad Okrągłego Stołu. Z kraju, który był przedmiotem zainteresowania i walki społeczności międzynarodowej o przestrzeganie praw obywatelskich, staliśmy się pełnoprawnym członkiem tej społeczności i razem z nią rozpoczęliśmy walkę o prawa człowieka w innych państwach. Od tej chwili również na nas spoczywa odpowiedzialność za poszanowanie praw człowieka na całym świecie.
6 czerwca 2009 na terenie Stadionu Warszawianka będzie można poznać bliżej sekrety początków działalności Amnesty International w Polsce i prześledzić dalsze jej działania na rzecz praw człowieka. Punktem kulminacyjnym Pikniku Wolności będzie koedukacyjny mecz piłki nożnej pomiędzy drużyną Amnesty International Polska a reprezentacją Międzynarodowego Sekretariatu Amnesty International, mającego swoją siedzibę w Wielkiej Brytanii.
Zapraszamy na: warsztaty, podczas których będzie można dowiedziec się więcej o prawach człowieka, warsztaty robienia ekologicznych piłek i portfeli, naukę tańca brzucha, pokaz samby brazylijskiej, bieg terenowy dla dzieci, malowanie toreb i wiele innych atrakcji!
6 czerwca, Warszawianka, ul. Piaseczyńska 71.
Startujemy o godz. 13.00, mecz o godz. 15.00!

Szczegółowy plan imprezy juz wkrótce!
Więcej infromacji udziela:
Agnieszka Krzyżakagnieszka.krzyzak@amnesty.org.pl